Lena B Nilsson (Hedvig) och Andrea Paddington Edwards (Alice) från Folkteatern i Göteborg spelar huvudrollerna i Dödsdansen av August Strindberg. Foto: SVT

Här spelar Folkteatern Dödsdansen – för fyra åt gången

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det premiär på Folkteatern i Göteborg med Dödsdansen av Strindberg. Men den spelas i en ”hemlig” lokal och på grund av corona med bara fyra personer i publiken. Det handlar om ett par i social distans under isolerade förhållanden.

– Hur beter vi oss när vi har mycket mer tid med vår partner än annars? säger Anton Källrot, regissör.

Vad gör man efter 25 år som gifta när äktenskapet är bottenfruset och man dessutom är isolerad? I originalpjäsen av August Srindberg från år 1900 satt Alice och Edgar på en ö och öste bitterhet över varandra.

Nu 120 år senare är det Alice och Hedvig som är isolerade och går varandra på nerverna.

– Det blir en väldigt intim upplevelse då det är bara fyra i publiken, säger Lena B Nilsson, skådespelerska och ”Hedvig”. – När publiken är så nära skådespelarna och i ”knät” men jag tycker om det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.