Vanja Myrén, verksamhetschef Individ och omsorgsförvaltningen i Borås. Foto: SVT/TT

Kraftig ökning av spelberoende bland kvinnor – så rustar Borås

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler kvinnor i Sverige drabbas av spelmissbruk, enligt en färsk rapport från Folkhälsomyndigheten. I Borås har man tvingats starta en ny grupp för samtal, och har utbildat personal för att klara av trycket.

– Det är väldigt oroande, inte minst för att de är så unga, säger IFO-chefen Vanja Myrén.

För två år sedan sökte några enstaka kvinnor hjälp för sitt spelmissbruk hos kommunens mottagning i Borås. I fjol sökte 17 kvinnor.

– Det är oroande när det handlar om missbruk. Men samtidigt är jag inte jätteförvånad, säger Vanja Myrén, verksamhetschef på Individ och familjeomsorgsförvaltningen i Borås.

Hon menar att tillströmningen av kvinnor till mottagningen förmodligen beror på att det varit ett stort medialt fokus på spelmissbruk, och att det har gjort att fler vågar söka hjälp.

Unga missbrukare

För att klara av det ökade trycket har kommunen öppnat en ny samtalsgrupp och utbildat den befintliga personalen i ämnet.

De flesta missbrukare som kommer till mottagningen är mellan 20-35 år gamla.

– Det är väldigt oroande, inte minst för att de är så unga, framhåller Vanja Myrén.

Folkhälsomyndigheten undersökte under förra året svenskars spelvanor. I rapporten framkom att hela 64 procent av personer som har allvarliga spelproblem är kvinnor. I en liknande undersökning som gjordes 2015 utgjorde kvinnorna bara 18 procent.

Mer accepterat

Vanja Myrén tror att ökningen handlar om nya vanor i samhället, men också om att det numer är mer accepterat att prata om spelmissbruk.

– Jag tror att det är ett symptom på att det i samhället är väldigt viktigt med pengar. Jag tror också att kvinnor har mer lika beteende som unga män.  Sedan är det nog mer accepterat att prata om spelmissbruk. Det pratas mycket om det i media och det finns kändisar som är spelmissbrukare. Då kanske man tycket att det är mer acceptabelt att söka hjälp, man kanske skäms lite mindre för det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.