Lars-Magnus Andersson, överläkare och verksamhetschef för Infektion. Foto: Sahlgrenska Universitetssjukhus

Sprutbytesmottagningar står klara i höst

Publicerad

I slutet av året ska tre av fyra sprutbytesmottagningar stå klara i regionen, en av dem kommer att placeras på Östra sjukhus.

Sahlgrenska Universitetssjukhus kommer att öppna sin sprutbytesmottagning på Östra sjukhus i november. Verksamhetschef för Infektion där sprutbytet kommer hamna som en enhet är Lars- Magnus Andersson.

– Vi kollar nu på var vi bäst kan placera mottagningen som troligen kommer bli en paviljong på sjukhustomten på Östra. Vi är enligt tidsplan, berättar han.

Det var i februari  som hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutade att fyra sprutbytesmottagningar i regionen skulle öppna, utöver Göteborg så kommer mottagningar finnas i Trollhättan, Skövde och Borås.

Minska risk för blodsmitta

Syftet med att byta sprutor, kanyler och verktyg är att minska risken för blodsmitta och öka livskvalitén för de som injicerar narkotika.

– Grunden för mottagningen är att minska blodsmitta men det ska även gå att kontakta socialtjänst eller beroendevård till exempel, säger Lars-Magnus Andersson.

Mottagningen kommer bemannas av sjuksköterskor och undersköterskor och ha tillgång till läkare, barnmorskor, kurator och tandläkare.

Registreras inte i patientjournalen

Inom Sahlgrenskas upptagningsområde finns ungefär 900 personer som injicerar narkotika och är aktuella för mottagningen. Per år räknar man med 10 000 till 15 000 besök.

– Efter vad vi sett från sprutbytesmottagningen i Stockholm så är det inte jättemånga besök första året, men att det sedan kommer öka allt eftersom informationen sprids. Främsta aspekten för att man kommer är integriteten, det krävs visserligen id-handling för att byta sprutor, men det registreras inte i din journal.

Alla mottagningar förutom Södra Älvsborgs sjukhus kommer att öppna i slutet av året, SÄS kommer att öppna 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.