Göteborgs stadsteatern får 90 miljoner kronor för att bygga om lilla scen och rusta upp lokalerna. Foto: Erik Svensson/TT

Stadsteaterns upprustning får grönt ljus

Publicerad

Göteborgs stadsteater behöver rustas upp och nu skjuter kommunfullmäktige till 90 miljoner kronor. Källarscenen ska byggas om, lokalerna rustas upp och restaurangen moderniseras.

I ett och ett halvt år har stadsteatern haft en liten scen i källaren på prov. Scenens intima karaktär med 70 åskådarplatser som lutar ned mot golvet har utnyttjats för att sätta upp mindre uppsättningar där publiken får nära kontakt med skådespelarna.

Men scenen har inte någon egen ingång och är inte heller isolerad vilket har lett till att uppsättningarna inte kan spelas samtidigt som det pågår en föreställning på stora scen eftersom ljudet läcker genom lokalerna.

Kommer närmare publiken

På torsdagen beslutade kommunfullmäktige att skjuta till 90 miljoner kronor, bland annat för att utveckla den lilla scenen.

– Scenen är i ett annat format som ger möjlighet att spela en annan typ av föreställningar. Man kan flytta stolar och få en annan publikkontakt än på de andra scenerna. Det är det som är poängen, säger Björn Sandmark, stadsteaterns VD.

Förutom en upprustning av lilla scen ska pengarna också användas till att bygga om teaterns restaurang för att förbättra arbetsmiljön och bygga ut omklädningsrum och andra personalytor.

Stängs under renoveringen

Teatern finansieras av Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen tillsammans. Det är dock inte klart om kommunen kommer att få stå för hela kostnaden eller inte. Enligt regionen pågår politiska diskussioner mellan VGR och staden om finansiering av kulturinstitutionerna vilket de menar gör att de inte kan svara på frågan i nuläget.

Sedan tidigare är det planerat att stadsteatern ska få ett ansiktslyft med fasadrenovering och stambyten, vilket innebär att den kommer att stängas en tid.

Nu är tanken att de nyplanerade renoveringarna ska göras under samma period.

”Känns otroligt bra”

– Det känns otroligt bra. Naturligtvis kommer det att vara lite stökigt under en tid, men det leder till att vi kan bredda vårt utbud och spela fler saker som kommer publiken till del. Så alla vinner på det, säger Björn Sandmark.

Exakt när teatern stängs är i nuläget oklart.

– Vi jobbar på att få fram en tidsplan. Men som tidigast stänger vi under andra halvåret 2019. Men vi kommer att spela på andra platser under tiden, säger Björn Sandmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer