Foto: TT

Stafettläkare IVO-anmäls för bristande vård

Publicerad

En vårdcentral i Skara har anmälts efter att en patients besök varken följts upp eller dokumenterats så att han fått tillräcklig vård. Orsaken är de många stafettläkare som tagit emot patienten.

Under ett halvår sökte en patient vård för domningar, stickningar och problem med att röra händerna. Problemen gick även senare ner i benen. Men vid varje besök på en vårdcentral i Skara tog en ny stafettläkare emot patienten och enligt anmälan gjordes varken uppföljningar eller någon återkoppling.  Ansvaret  för en utredning låg på patienten eller anhöriga, enligt anmälan.

Under halvåret som patienten sökt vård så görs en magnetröntgen av halsryggen som bland annat visar en förträngning i ryggmärgskanalen. Men trotts röntgenbilderna så remitteras patienten inte vidare.

I stället fick patienten skicka en så kallad egenremiss till ortopedkliniken för att få hjälp.

Brister i ansvarstagande

Vårdcentralen menar att de under perioden haft svårt att få fast personal och enligt anmälan så brister både läkarkontinuiteten och ansvarstsagandet.

En stafettläkare har samma skyldigheter och ansvar som en fastanställd läkare, men risken är stor att liknande händelser upprepas när det är så stor omsättning av läkare och att det inte heller utses en fast läkare som tar helhetsansvar för patienten.

Händelsen har lex Maria-anmälts och patienten har enligt anmälan fått allvarlig vårdskada på grund av den dåliga uppföljningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.