• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: TT/SVT

Starka reaktioner på att friska går före i vaccinationskön – igen

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna har varit många och starka efter att SVT Nyheter Väst på torsdagen kunde berätta att friska som redan gått före i vaccinationskön får gå före igen, för att få dos två.

De som gått förbi kön har varit bland annat chefer och personal inom vården som fått doser som annars hade gått till spillo. Men också privatpersoner som gått före via en länk avsedd för vårdpersonal.

På torsdagen berättade vi att Västra Götalandsregionen beslutat att dessa ännu en gång får gå före i kön, när det kommer till den andra dosen vaccin.

Det här har väckt starka reaktioner och många har hört av sig till SVT Nyheter Väst via mejl och sociala medier. Här är några exempel på reaktioner:

”Det är bedrövligt att de som ej tillhör någon riskgrupp genom fusk fått vaccin före även skall fortsätta gå före genom att få andra sprutan före riskgrupperna.”

”Tycker att dessa ska få stå över och komma sist i kön och sedan få betala för sitt vaccin.”

”Man blir så irriterad av att läsa att det inte finns någon som helst rättvisa i det här.”

Inte odelat kritiska röster

Men alla tycker inte att regionen agerar fel.

”Detta handlar inte om att människor går före i en kö. Det handlar om att när man betat av kön på respektive arbetsplats såsom olika boenden sitter arbetsplatser med ett överskott av vaccin som annars skulle slängas pga att det inte finns tillräckligt säker förvaring.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet