Verksamhetsledaren för hbtq-föreningen Homan, Ardeshir Bibakabi, reagerar på imamens mejl. Foto: SVT/Privat

Starka reaktioner hos hbtq-förening efter uttalandet

Uppdaterad
Publicerad

Imamen som skrev i ett mejl där han verkade likställa kvinnlig könsstympning och könskorrigering skapar starka reaktioner bland annat hos hbtq-föreningen Homan i Göteborg. – Det är skamligt. Könsstympning och könskorrigering är två helt olika saker, säger verksamhetsledaren Ardeshir Bibakabadi.

Föreningen Homan i Göteborg arbetar för mänskliga rättigheter med fokus på asylsökande och nyanlända hbtq-personer varav majoriteten kommer från Mellanöstern. De reagerar efter mejlet som en profilerad imam i Göteborg har skickat ut till interreligiösa rådet i Angered där han själv sitter. I mejlet verkade han likställa kvinnlig könsstympning med könskorrigering.

– Det känns bedrövligt, man blir väldigt ledsen att man ska jämföra de två med varandra. Det går överhuvudtaget inte att göra. Könsstympning är tortyrliknande ingrepp och könskorrigering är en naturlig sak, man gör det för att man är född i fel kropp, säger Ardeshir Bibakabadi.

Hör i klippet ovan hur föreningen reagerar på imamens mejl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.