Foto: SVT arkivbild

Starka reaktioner om sprututbytesprogram

Uppdaterad
Publicerad

Regionala och kommunala politiker är kritiska mot Göteborgs stads hållning i sprututbytesfrågan.

SVT Nyheter Västs rapportering om den kontroversiella frågan om sprututbytesprogram för missbrukare i Göteborg har väckt flera reaktioner.

Sprututbytesprogram för att minska risken för att missbrukare ska smittas av hepatit C och HIV finns bland annat i Stockholm och Malmö. Men som SVT Nyheter Väst rapporterat de senaste dagarna så är Göteborgs stad fortfarande övertygade om att ett sprututbytesprogram inte är rätt väg att gå. Detta trots att flera internationella instanser som Folkhälsomyndigheten, Världshälsoorganisationen, EU:s smittskyddsmyndighet och Världsbanken ställer sig bakom metoden.

– Jag tycker att det är mycket viktigare att arbeta för att människor inte hamnar i missbruk och att hjälpa dem som trots allt hamnar där att ta sig ur det, sa Martina Johansson, (S), kommunalråd i Göteborg till SVT Nyheter Väst.

Politiker kritiska

Nu kommer flera reaktioner från politiker i regionen som är kritiska till att Göteborgs stad år efter år vidhåller sin ställning.

”De uttalanden som gjorts lokalt i Göteborg och som hävdar att forskningen inte är entydig, bygger till stor del på föråldrade argument”, skriver Tony Johansson, (MP), Hälso- och sjukvårdsgruppledare i Västra Götaland.

Han fortsätter:

” Partierna i Västra Götalandsregionen sedan i februari 2015 är eniga i ambitionen om att införa en evidensbaserad missbruksvård”.

På Twitter reagerade Helene Odenljung, (FP), kommunalråd i Göteborg:

”Det är absurt att politiker och sjukvården vill starta program med #sprututbyte men Gbg säger nej. Prestigefråga!”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer