Martin Almen och Mattias Bergsten nobbade offerten och sparade 392 760 kronor av skattebetalarnas pengar. I bakgrunden syns V/F Gerd som ligger och väntar på att vädret skall tillåta bogsering till Kornhallsleden där hon går i trafik. Foto: Privat

Mattias och hans ”gubbar” nobbade jätteofferten: ”Varje skattekrona räknas”

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Bergsten och hans anställda på Trafikverket sköter underhållet på statligt ägda vägfärjor. När det var dags för färjan Gerd att målas om landade offerten för väderskyddet på 408 000 kronor.
Men Mattias och hans ”gubbar” tyckte det var slöseri med skattemedel och gjorde det själva i stället: För 15 000 kronor.
– Varje skattekrona räknas, säger Mattias Bergsten chef för Fridhems varv- och verkstäder.

Färjan Gerd trafikerar vanligtvis Kornhallsleden, norr om Göteborg, men för några veckor sedan var det dags för en genomgång av färjan för att säkerställa att den är i gott skick. Något som skulle visa sig bli en kostsam historia, åtminstone via offerten man fick in.

För 410 000 skattekronor skulle entreprenören åka ner och stå för väderskyddet under renoveringen, så att färjan Gerd tillslut kunde återfå sin forna glans. Budet var det egentligen inget fel på, menar Mattias som förklarar att entreprenören i så fall skulle ha haft stora omkostnader för att ta sig till platsen. Och det hela kunde ha slutat där. Men Mattias Bergsten och hans kollega ställde en öppen fråga i matsalen om de inte på något vis kunde klara av det själva, för att spara på pengarna.

Initiativet hyllas i sociala medier

Sagt och gjort och efter en stunds klurande hade Mattias Bergsten och hans gäng kommit på att man hade ett tak som med lite enkla modifieringar skulle kunna funka som skydd medan de själva målade om färjan.

Notan för skattebetalarna: 15 240 kronor. 392 760 kronor billigare än om man använt sig av en entreprenör.

Foto: Faksimil

I ett inlägg på sociala medier-nätverket Facebook hyllas nu initiativet stort och inlägget med båten har fått över 10 000 gillamarkeringar. Men Mattias Bergsten betonar att det ser ut så här på flera svenska myndigheter, som varje dag arbetar hårt för att på bästa sätt förvalta skattebetalarnas pengar:

– Det här händer ganska ofta hos oss, men det blir kanske inte alltid viralt. Men vi väger ofta i den här typen av frågor. Kan vi göra det här själva eller måste vi använda oss av entreprenörer. Det är gänget som jobbar här jag vill lyfta. Vi kan skapa lösningar som sparar på skattekronor, säger Mattias Bergsten.

Vad står närmast på tur för färjan?

– Vi vill få ut den så snabbt som möjligt till Kornhallsleden där hon hör hemma, vi väntar bara på att bogseringsvädret ska bli lite bättre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer