Göteborgs minsta staty som föreställer en regnbåge slogs sönder efter några dagar. Hör varför konstnären tackar för det. Foto: Privat

Statyn sönderslagen – fick knappt stå i fyra dygn

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs minsta staty som föreställer en regnbåge som står på två moln har slagits sönder. Statyn som invigdes på Luciaafton fick stå på Mariaplan i knappa fyra dagar.

– Det är ju tråkigt men nu har vi fått massa uppmärksamhet, flera tidningar har velat prata med oss, säger Kalle Karlsson som är en av initiativtagarna.

Kalle Karlsson har under de senaste dagarna fått många samtal från personer som kan tänka sig att hjälpa till ekonomiskt eller till och med att bygga en ny mer hållbar staty.

– Det är ju jätteroligt, inte att statyn är förstörd förstås, men det har ju blivit något bra av det, och på något sätt är det ju just det här vi vill. Skapa samtal och gemenskap, säger han.

”På något sätt är jag inte ledsen”

Josefin Lindeberg som är en av två konstnärerna bakom statyn säger sig inte vara ledsen att hennes verk blivit sönderslaget.

– På något sätt så känner jag mig inte så ledsen över det, det var ju mycket arbete bakom men syftet med den var ju att få igång ett samtal, säger hon.

Josefin Lindeberg, konstnär. Foto: Privat

Vill du göra en ny?

– Nej inte som den är, men det hade varit intressant att se vad som skulle kunna komma upp från askan av de skärvorna som återstår, om det är ett samtal eller ett nytt betongverk det vet jag inte, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.