Stena fartyg utsatt för misstänkt kapning utanför Yemen. Foto: Stena

Stena-fartyg utsatt för möjligt kapningsförsök i Jemen

Publicerad

Ett av Stenas fartyg har avvärjt ett misstänkt kapningsförsök utanför Jemen. Händelsen inträffade den 3 november då två misstänkta mindre båtar närmade sig Stenas fartyg och besättningen fick kontakta ett krigsfartyg i närheten samt skjuta signalraketer som varningsskott mot båtarna.

Stena Bulks fartyg Stena Imperial var på väg norrut genom Röda havet, väster om Jemen på väg till Rotterdam för lossning, då det misstänkta kapningsförsöket ägde rum.

Två misstänkta mindre båtar närmade sig på en och en halv sjömils avstånd, skriver den svenska rederijätten i ett pressmeddelande.

Flera varningsskott

Besättningen slog larm och kontaktade ett krigsfartyg i närheten. Samtidigt avfyrades signalraketer mot båtarna som varningsskott då de närmade sig mer och mer.

Efter varningsskotten slutade båtarna närma sig Stenas fartyg, men efter en stund gjorde en av båtarna ett nytt försök och Stenas personal fick på nytt skjuta varningsskott. Då saktade båten in och bytte riktning.

Färre kapningar i nuläget

Under senare år har piratsituation i Adenviken, mellan Jemen och Somalia, lugnat ner sig betydligt men Stenas fartyg har fortfarande med vakter, välutbildade fd soldater, när de går utanför Nigeria men även Yemens kust på grund av det närmast laglösa tillstånd som råder i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer