Erik Gustavsson släpps inte på Stenafärjan i Danmark eftersom hans svenska pass gått ut. Foto: Privat/SVT

Stena vägrar låta svensk medborgare åka till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Erik Gustavsson bor i Danmark men har behållit sitt svenska medborgarskap. I lördags skulle han ta Stena-färjan från Fredrikshamn till Göteborg, men stoppades eftersom hans pass inte längre var giltigt. Och för att förnya sitt pass behövde han vara i Sverige.

Erik Gustavsson trodde att hans pass var giltigt i tio år, men numera är pass bara giltiga i fem år – och hans hade gått ut. Det blev han varse när han lämnade fram biljett och pass i luckan i Fredrikshamn i lördags.

– Jag blev hotad med polis om jag inte backade ut med bilen och vände om. Det hade jag aldrig kunnat föreställa mig, säger han och tillägger att det är självklart att han som svensk medborgare har rätt att komma in i Sverige.

Först hade han bokat biljetter för frun och barnen också, men eftersom de är danska medborgare och med de nya reglerna inte skulle släppas in, hade han avbokat och sedan bara bokat en biljett till sig själv.

– Men att jag skulle stoppas från att resa till mitt eget land hade jag aldrig kunnat föreställa mig, säger han.

Svårlöst dilemma

Och inte blir det lätt att hitta en lösning på problemet i Danmark. Sedan den 1 januari 2014 är det inte längre möjligt att ansöka om ordinarie svensk pass och nationellt ID-kort vid svenska ambassaden i Köpenhamn.  Och eftersom det inte krävs pass för svenska medborgare vid resor inom  Norden utfärdas heller inga provisoriska pass för resor mellan länderna.

För att ansöka om eller förnya pass krävs ett personligt besök på någon av polisens passexpeditioner i Sverige. Men till Sverige får han alltså inte komma. Inte med Stena Line i alla fall. Det blir ett Moment 22.

”Resenärens ansvar”

Carl Mårtensson, presschef på Stena Line, intygar att man kräver giltigt pass för att ta med en passagerare.

– Det hade varit samma sak om han skulle flyga eller åka tåg till Sverige. Det är resenärens ansvar att ha med sig pass när man reser. Vi har krävt det sen flyktingkrisen 2015, så det är inget nytt, säger han.

– Jag förstår att det blir besvärligt för honom, men det står på biljetten och överallt att man ska kunna visa giltig legitimation.

Men hur ska han göra i ett läge där han inte kan förnya sitt pass?

– Jag tycker att han ska ta kontakt med svenska myndigheter och försöka ordna upp det den vägen. Och sen kan han mejla vårt kundcenter och då kanske vi kan hjälpa honom. Men som det är nu har personalen i Fredrikshamn följt de regler vi har, säger Carl Mårtensson.

Erik Gustavsson suckar.

– Jag får helt enkelt avvakta tills det blir möjligt att resa till Sverige igen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer