Stena Saga kan komma att byggas om för att ta emot coronapatienter. Foto: TT

Stenafärja kan förvandlas till flytande sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

På några få veckor skulle bil- och passagerarfärjan Stena Saga kunna förvandlas till ett sjukhus.

Det menar Stena Lines dotterbolag Stena Roro som tog över fartyget sedan linjen Oslo-Fredrikshamn lades ner.

Det var branschorganiet Shippax som först berättade nyheten, varefter även Sjöfartstidningen skrev om saken.

Coronapandemin med åtföljande passagerartapp tvingade Stena Line till tuffa beslut, bland annat att lägga linjen Oslo-Fredrikshamn på is. Dotterbolaget Stena Roro tog över fartyget och började leta efter nya användningsområden. Det som utkristalliserades var alltså att bygga om Stena Saga till ett flytande sjukhus.

Coronaviruset i Västsverige

Över 590 hytter

Stena Roro har sedan tidigare erfarenhet av att bygga just sjukhusfartyg.

– Stena Saga är en stor nattbåt med över 590 hytter. Vi har tagit fram en design som vi kan genomföra på 2–3 veckor, där vi bygger om ventilationssystemet, sätter in larmsystem och kommunikationssystem, och vi bygger även om inredningen så att den passar. Vi avskiljer även besättningen från patienter och vidtar andra nödvändiga åtgärder, säger Per Westling, vd för Stena Roro till Sjöfartstidningen.

Nu undersöker företaget vilka länder som är intresserade av ett fartyg som snabbt kan avlasta sjukhus med patienter som inte kräver intensivvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet