Foto: Harald Strand, ordföranden för FUB (Riksförbundet för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna) kritiserar boendet.

Hård kritik mot boendet för behandlingen av Dick

Uppdaterad
Publicerad

Intresseorganisationen FUB är starkt kritiska till hur personal på ett av Hultagårdens boenden har behandlat autistiske Dick.
– Man ser att personalen inte har den kompetens de borde ha, säger ordförande Harald Strand.

Harald Strand som är ordföranden för FUB (Riksförbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning) reagerar starkt på avslöjandena om kränkningar mot autistiske Dick Nord.

– Det är förskräckligt. Man ser att personalen inte har den kompetens de borde ha och helt uppenbart ingen närvarande chef heller, säger han.

En anledning han ser till att sådana situationer uppstår är att det är en brist på gruppboenden.

– Då blir det ofta så att man placeras i boende där man inte ska vara på grund av platsbristen, säger han.

Inte ovanligt

Harald Strand säger att det inte är ovanligt med den här typen av beteende från personal, och att det som är viktigast just nu är att kommunen gör en handlingsplan för Dick och ser till att han får ett annat boende, eller i alla fall bättre utbildad personal.

– Sedan får IVO fundera på om det tillstånd man gett den här enheten bör dras in, eftersom det uppenbart inte fungerar, säger Harald Strand. 

Har Lex Sarah-anmält sig själva

Martin Linde-Rahr är högst ansvarig för Hultagårdens olika boenden och han säger att det som SVT Nyheter Väst har avslöjat gör honom förbannad. 

– Jag vill understryka väldigt tydligt att jag tar avstånd från det här sättet att jobba. Hela vår verksamhet bygger på att vi ska respektera individen, så det är självklart att det inte är acceptabelt hos oss. 

Martin Linde-Rahr uppger själv att han inte kände till händelsen förrän SVT spelade upp inspelningen. Sedan dess uppger han att Hultagården startat en utredning och att den aktuella personen i inspelningarna stängts av och därefter själv sagt upp sig.

Verksamheten har även Lex Sarah-anmält sig själva. Han säger också att boendet har personal som är utbildad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Dick

Mer i ämnet