Foto: TT

Stenkastning mot polis i Bergsjön

Uppdaterad
Publicerad

En person har blivit skadad när ett gäng ungdomar började kasta sten mot poliser i Bergsjön i Göteborg.
– Han fick en sten i ryggen och på handen och ringde själv ambulans, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson, till TT.
Vid 23.30 på onsdagskvällen bedömde polisen läget som lugnt i området.

Oroligheterna som pågått i Bergsjön under onsdagskvällen verkar vid 23.30 – i alla fall tillfälligt – ha upphört.

– Det är lugnt just nu. Alla bränder är släckta och de hinder som fanns i form av stängsel och brädor är borttagna, säger polisens presstalesman Hans Lippens till SVT Nyheter Väst.

Enligt Lippens hade infarterna till såväl Rymdtorget som till Kometgatan stängts av med hindren.

Polisen hade vid 23.30 fortfarande full bemanning i området.

– Insatsen är lyft till en så kallad särskild händelse och insatsledaren får de resurser han behöver. De 15-20 ungdomar det handlar om är splittrade i mindre grupper.

”Det är kriminella element”

Drygt tio personer är också kontrollerade och identifierade i området runt Bergsjön. Även om ingen av dem greps för dåden är de fortfarande misstänkta.

– Vi har identifierat och kontrollerat dem, tagit namnuppgifter, noterat klädsel och fotograferat dem. Sen får vi matcha detta med vittnesuppgifter, men de är alltså misstänkta för dåden, säger Lippens till GP.

Efter oroligheterna tändes det även eld på en bil i angränsande Kortedala, vid Kortedala torg. Räddningstjänsten kunde släcka branden med hjälp av polisen. I samband med detta omhändertogs en person som kommer att höras närmare.

Grön laser

Två poliser fick ögonskador på grund av grön laser. Händelserna rubriceras som våld mot tjänsteman och försök till våld mot tjänsteman.

Har ni fått någon bättre bild av vilka som ligger bakom oroligheterna?

– Vi är övertygade om att det är kriminella element, men kan inte i nuläget peka ut specifika personer, säger Hans Lippens.

Oroligheterna började sedan en polisbil fått en ruta krossad i samband med att ungdomar kastat sten mot de poliser som arbetar med trygghetsskapande åtgärder i området.

– Det är ungdomar som börjat sten mot en av polispatrullerna som är i området, säger polisens pressperson Hans Lippens.

Vet ni varför?

– Bakgrunden är att de är arga mot polisen då vi under veckan gjort en hel del beslag mot grovt kriminella i området. Det är det som vi ser som bakgrunden, säger Hans Lippens.

Den skadade mannen tog sig till en vän och väntade där tills det har lugnat ned sig. Han är inte allvarligt skadad, enligt TT.

15-20 i skydd av mörkret

Hans Lippens säger till SVT Nyheter vid 23.30 att eventuella insatser av Räddningstjänst och ambulans i området får poliseskort.

Ungdomarna har även kastat smällare under kvällen. Flera enheter är på plats för att söka efter ungdomarna, men ännu är ingen gripen.

Enligt polisen är det många ungdomar som kastat sten mot polisen.

– De är 15-20 stycken som i skydd av mörker rör sig i området och från och till kastar sten på polisen. Dessutom beskjuter, eller mer korrekt belyser, de polisen med grön laser. Och även om vi har skyddsglasögon så kan ju andra skadas, säger Hans Lippens.

Vid 22.35 berättade Hans Lippens för SVT Nyheter Väst att två eller tre bilar brunnit vid Komettorget och Kometgatan.

– Det är fortfarande oroligt i det området och vi är på plats där.

När kan det bli lugn på platsen?

– Det går upp och ner. Ibland kastar man sten, sedan försvinner man, och dyker upp igen och kastar sten,sade han då.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oroligheter i Bergsjön

Mer i ämnet