Stenungsund – Vargar dödade får

Uppdaterad
Publicerad

Natten till midsommarafton dödade och skadade ett vargpar sammanlagt åtta får och lamm på en gård i Ucklum utanför Stenungsund. Det här är den mest sydvästliga vargatacken mot tamboskap som hittills skett, bara sex mil från Göteborg.

Det var ingen vacker syn som mötte Lennart Carlsson när han kom ut i sin fårhage på midsommaraftons morgon. Tre tackor och ett lamm låg döda, ytterligare två tackor och två lamm fick avlivas senare, sammanlagt åtta djur.

Länsstyrelsen visste redan i februari att det fanns ett stationärt vargrevir några mil norr om Ucklum. Men för Lennart Carlsson kom attacken som en total överraskning.

– Hade vi känt till det här hade vi stängslat på ett helt annat sätt, säger han. Vi hade stängslat för att hålla fåren inne, inte för att hålla varg ute.

Av spåren att döma handlar det om en större hane och en mindre hona, troligen med valpar, vilket gör att de behöver extra mycket mat just nu.

För natten till midsommardagen dödades ytterligare nio får i Ljungskile några mil bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.