Inom kort blir det stopp för vissa typer av hyrläkare inom Västra Götalandsregionen. Foto: SVT

Regionstyrelsen stoppar hyrläkare

Publicerad

Regionens sjukhus får inte längre hyra in läkare utan specialistkompetens. Det gäller från och med måndag, beslutade regionstyrelsen i Västra Götaland igår.

Under tisdagens möte i regionstyrelsens fattade man enhälligt beslut om att redan från och med måndag sätta stopp för att hyra in läkare utan specialistexamen.

– Det är ett konkret steg mot målet att bli oberoende av hyrpersonal, säger Eva Olofsson (V), ledamot i regionstyrelsen.

Första november ännu fler

Från och med första november blir det även stopp för sjukhusen att hyra in medicinska sekreterare, narkosläkare och ortopedspecialister med undantag för ryggkirurger.

-Beslutet är taget tillsammans med sjukhusledningarna och så bedömningen är att de ska klara av det här. Men det är klart om det blir totalkaos så får detta frångås, säger Eva Olofsson.

Sveriges kommuner och landsting har tillsammans satt ett mål kring att landets sjukvård ska vara oberoende av hyrpersonal den första januari 2019. Nu flaggar regionstyrelsen för att det blir svårt att nå det målet.

– Ja det kan bli svårt, men innebär att vi behöver jobba ännu hårdare mot det här målet. Det är viktigt för vården, men också för den fast anställda personalen då den inhyrda inte är med och tar ett helhetsansvar för verksamheten, säger Eva Olofsson.

Stora kostnader

Inhyrd personal står för runt två procent av personalkostnaderna i Västra Götaland. Det är det landsting som har högst kostnad för denna typ av personal.

– Det är kopplat till att vi är så stora, säger Eva Olofsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer