Ett arbetsfordon som spårat ur i Väring utanför Skövde är orsaken bakom tågstoppet. Foto: TT/SVT

Förseningar i tågtrafiken efter olycka

Uppdaterad
Publicerad

Ett stopp på Västra stambanan orsakade störningar i tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholm på onsdagen. Orsaken var en olycka i Väring, norr om Skövde. Vid 11-tiden hävdes stoppet på ett spår men fram på eftermiddagen är det fortfarande vissa förseningar på sträckan.

Det var ett arbetsfordon som spårade ur vid 01-tiden natten till onsdagen. Det orsakade i sin tur stopp för de tåg som går på Västra stambanan mellan Göteborg och Stockholm, via Skövde och Hallsberg. Stoppet var på sträckan mellan Töreboda och Skövde men vid 11-tiden öppnades ett av de två spåren upp för trafik igen.

Leds om eller ersätts med buss

Enligt Trafikverket leddes fjärrtågen om via Kil eller Nässjö medan Västtrafiks pendeltåg ersattes med buss mellan Skövde och Töreboda. Vissa avgångar i pendeltrafiken ställdes dessutom in.

SJ:s snabbtåg leddes om via Falköping, Nässjö och Katrineholm vilket innebar en förlängd restid på ungefär två timmar.

Trots att trafiken rullar på ett av spåren uppmanar Trafikverket resenärer att kontakta sitt tågbolag för mer information om sin resa. Vissa avgångar kan nämligen fortfarande bli försenade eller ställas in eftersom tågen måste dela på ett spår.

Tåget ska bärgas

Bärgningspersonal var på plats under onsdagsmorgonen för att bärga det urspårade fordonet från platsen. Ingen skadades i olyckan.

– Fordonet gick i låg hastighet och har stått upprätt hela tiden. Spåret och signalsystemet fick däremot skador, sa Beisi Sundin, presskommunikatör på Trafikverket, tidigare.

Orsaken till urspårningen har under dagen varit oklart.

– Det ska utredas och man ska kolla på många olika detaljer kring orsaken. Det är inget vi kommer att veta i dag.

Strax efter kl 17 på onsdagseftermiddagen uppgav Trafikverket att båda spåren är öppnade och all trafik rullar på som vanligt igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.