Chalmers fastigheter visar bilder från bygget via en webbkamera på sin hemsida. Här syns branden tydligt. Foto: Skärmbild från Chalmers fastigheterVisa alla (5)
Visa alla (5)

Stor brand på Chalmers

Publicerad

Svart rök spred sig vid lunchtid över Göteborg, efter en kraftig brand vid Chalmers, och Johanneberg Sciencepark har utrymts.

– Den svarta röken har lagt sig, men vi vet ännu inte hur omfattande branden är eller om det gått ner i taket eller i väggarna, säger Lars Hellström på räddningstjänsten till SVT Nyheter Väst.

Branden hade tagit sig i cellplast-isolering i tak och väggar på den ännu inte färdigställda byggnaden, på Sciencepark vid Chalmers. Räddningstjänsten släkte snabbt den stora branden, och gör nu en översyn på hela byggnaden.

– Vi går och gör eftersläckningar, säger Martin Olsson, larm och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg, till SVT Nyheter Väst.

Många ringde 112

Räddningstjänsten fick ”en massa” samtal från allmänheten om branden.

–  De ringde från båtar och stora delar av Göteborg, säger Martin Olsson, larm och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Automatlarmet från Johanneberg Sciencepark kom först när räddningstjänsten var på plats och påbörjat släckningsarbetet.

Den svarta röken som spreds är inte bra att andas in, och en person fördes till sjukhus för kontroll efter att ha andats in röken.

– De ringde från några förskolor i närheten och vi bad dem gå in och stänga fönster och dörrar, säger Martin Olsson, larm och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

”Syntes bra”

Studenten Phillip Mauritzson såg brandröken från ett grupprum på Chalmers.

– Vi var på nionde våningen så det syntes rätt bra. Sedan gick vi ner för att komma närmare.

Branden kunde släckas snabbt berättar Phillip Mauritzson.

Den svarta röken syntes över stora delar av Göteborg och var som en mörk tjock pelare.

– Men vi kände ingen röklukt, säger Phillip Mauritzson.

Polisen hade vid 14-tiden fortfarande inte tagit beslut om att inleda någon förundersökning gällande händelsen.

– Det har troligen hänt något i samband med arbetet på taket. Vi får se vad de som jobbat där har att säga, säger Thomas Fuxborg, presstalesman vid polisen region Väst.

Chalmers Fastigheters hemsida visas bilder från en webbkamera där man kan hur branden utvecklar sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer