Marcus Kjellström och Angelica Thunström har samlat in 180 namn från föräldrar i en by med drygt 200 invånare. De vill ha skolavslutningen i kyrkan. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Stor föräldraprotest mot Sävares nej till skolavslutning i kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Sävare församling utanför Lidköping uppmärksammades stort för sitt nej till skolavslutningar i församlingens nio kyrkor. Beslutet har fått så gott som hela byn Saleby att skriva under ett upprop för att få kyrkan att ändra sig.

– Vi tycker det är så oerhört fel av kyrkan att stänga ute barnen från skolavslutningen, säger Angelica Thunström, Salebybo och förälder.

Nästan alla bybor i Saleby, 180 personer av drygt 200 invånare, har skrivit under namninsamlingen för att få Sävare församling att ändra sig och öppna kyrkorna för skolavslutningar igen. Församlingen har sagt nej på grund av skollagens krav och rektorer som ville granska prästens tal.

– De stänger ju faktiskt ute sina egna medlemmar. De flesta som är på skolavslutningen är ju medlemmar i kyrkan, säger Marcus Kjellström, förälder i Saleby som gått runt med namnlistan.

I Sävare församling bor det omkring 4 700 personer det finns nio kyrkor. Saleby kyrka är en av dessa.

Ändrar sig inte

Men kyrkoherde Judith Fagrell säger att beslutet står fast eftersom inga förutsättningar ändrats – lagens krav är att skolavslutningen ska vara icke-konfessionell – det vill säga utan bön, välsignelse eller trosbekännelse.

Biskopen i Skara, Åke Bonnier, menar att lösningen på dilemmat som skolor och kyrka hamnar i är lagen ändras. Han har förståelse för Sävares beslut att säga nej, men hoppas på en fortsatt dialog om annat samarbete.

– Skolverket och regeringen måste finna vägar hur vi ska kunna fortsätta med det som funnits i så många år ska kunna existera även i vårt mångkulturella samhälle, säger Åke Bonnier till SVT Nyheter Väst.

Hör mer av biskop Åke Bonnier och kyrkoherden Judith Fagrell i videon här intill.

Skolan och kyrkan – fakta

Utbildningen och undervisningen i förskolor och skolor ska vara icke-konfessionell. Det innebär att det inte får finnas religiösa inslag.

Undantag gäller för fristående förskolor och skolor med konfessionell inriktning. I dessa får det förekomma konfessionella inslag i utbildningen men inte i undervisningen.

Att anordna samling i en kyrka eller någon annan religiös lokal inom ramen för religionsundervisning, eller i samband med avslutning eller en högtid som advent, är tillåtet för alla förskolor och skolor om det inte förekommer några religiösa inslag som bön, välsignelse eller trosbekännelse.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.