En polisbil sattes i brand på Hisingen under vintern 2015. Till höger en anlagd brand i en garagelänga i Kortedala 2013. Foto: SVT

Stor ökning av bilbränder i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anlagda fordonsbränder ser ut att öka rejält i Göteborg. Under första halvåret i år har 146 fordon satts i brand – det är en ökning med 50 procent jämfört med förra året.

Bilbränder sätts ofta i samband med social oro och under kravallerna i Husby i Stockholm för ett par år sedan sattes en mycket stor mängd bilar i brand. Även Malmö och Göteborg har haft liknande perioder, när antalet bränder i både bilar och byggnader har ökat.

Men även när allt tycks lugnt sker anlagda bilbränder i en jämn ström över hela året. Så sent som under natten till lördagen brann tre bilar i Göteborg. Två på Hisingen och en i Hammarkullen.

– Det går upp och ner över tid. Vi har ännu ingen förklaring till varför bränderna ökar i år, säger Anders Lundblad, stabschef vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Små förändringar över tid

Hittills i år har det alltså brunnit 146 gånger i bilar och andra fordon i Göteborg. I den statistiken är bränder som klassas som anlagda eller startade av okänd anledning medräknade.

Under förra året skedde 97 fordonsbränder under samma period. Under hela förra året var det totalt 202 liknande bränder i Göteborg.

Sett över de senaste åren har antalet anlagda fordonsbränder legat mellan 175 och 200 per år. Ett år som sticker ut var 2011 då räddningstjänsten räknade hela 278 fordonsbränder i Göteborg. Det året var det bland annat oroligt i Backa på Hisingen.

Men under första halvåret i år har det brunnit fler fordon än under första halvåret det året.

– Bränderna kan vara ett tecken på social oro. Men det kan också vara lediga ungdomar som av olika anledningar sysselsätter sig med skadegörelse, ibland handlar det om hämnd och andra gånger är det avledningsmanövrar eller försäkringsbedrägerier. Det finns många olika motiv till bränderna, säger Jenny Widén, presstalesman vid polisen i Västra Götaland.

Ännu oklart vad som ligger bakom

Varken polis eller räddningstjänst säger sig ha märkt av någon särskild social oro i år. Därför är anledningen till årets ökning ännu oklar.

– Härom veckan hade vi 13 fordonsbränder under en helg. Men någon särskild förklaring har vi inte, säger Jenny Widén.

Enligt Widén är bilbränder svårutredda. Polisen får ofta larmet från räddningstjänsten och när polispatrullen kommer fram är fordonet ofta utbränt och gärningsmännen redan långt borta.

– Det är en låg uppklaringsgrad på de här brotten, säger hon.

Allmänheten drabbas

Räddningstjänsten anser inte att fordonsbränderna är ett särskilt stort resursproblem då de oftast är lättsläckta.

– Däremot är de allvarliga eftersom tredje man alltid drabbas och för att de skapar oro bland allmänheten, säger Anders Lundblad.

En annan aspekt är mångmiljonbeloppen som bränderna kostar försäkringsbolagen varje år. Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet kostade till exempel de anlagda bränderna i Husby för två år sedan 63 miljoner kronor.

Ofta uppstår också konflikter mellan bilägare och försäkringsbolag då de har blivit mer restriktiva med att betala ut ersättning efter anlagda bränder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.