Stor polisinsats i Rävlanda – man har skjutit mot polis

Uppdaterad
Publicerad

En man som har förskansat sig i ett hus i Rävlanda öster om Göteborg har skjutit mot polisen. Ett stort område är avspärrat.

Det hela startade strax innan klockan 13, då ska vittnen ha sett mannen med ett vapen i sin villaträdgård.

Polisen var snabbt på plats och spärrade av ett större område. Mannen hade då krossat flera av villans fönster och när han lyfte hagelgeväret för att skjuta mot polisen fattade polisen på plats beslutet om att skjuta så kallad verkanseld. Han ska enligt polisen ”ha stått och laddat sitt hagelgevär” och flera skott ska ha avlossats mot polisen men ingen träffade.

– Det verkar vara en psykiskt sjuk man och situationen var sådan att man behövde oskadliggöra honom, alltså skjuta mot honom, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid Polisen Region Väst.

En man gripen

Strax innan klockan 13.30 meddelade polisen att mannen är gripen.

Huset där mannen förskansade sig ligger på en enskild väg men bara en kilometer från ligger Rävlandaskolan där barnen hölls inomhus som en försiktighetsåtgärd. Tidigare under insatsen sa polisens presstalesperson Peter Adlersson att man inte bedömt att mannen utgjort någon fara för allmänheten.

Nu ska den gripne mannen undersökas av läkare. I nuläget är brottsrubriceringen försök till mord.

Polisen kommer nu att göra en teknisk undersökning av huset och beslagta fler vapen. Mannen som är i medelåldern har jaktlicens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.