Polisen är på plats med flera enheter efter en misslyckad handräckning. Foto: Robert Betzehag / Rescue PhotoVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kvinna i Tanum gripen – riktade vapen mot polis

Uppdaterad
Publicerad

Det som skulle vara en enkel handräckning slutade med en tio timmar lång insats i Tanums kommun under torsdagskvällen. En beväpnad kvinna hade barrikaderat sig i en lägenhet och riktat skjutvapen mot polisen. Händelsen ledde till att polisen inte kunde rycka ut på ett flertal händelser i andra delar av Västsverige.

Ärendet började redan vid 14-tiden när polisen skulle genomföra en så kallad handräckning och hämta en kvinna till sjukvård. Men då blev hon enligt polisen hotfull.

– Personen vill inte följa med. Och det finns uppgifter om att personen har vapen i bostaden. Därför har vi fattat beslut om att säkra omgivningen i anslutning till den aktuella bostaden, sa Anna Göransson, polisens presstalesperson, under onsdagskvällen.

Ett 15-tal grannar fick evakueras till en närliggande samlingslokal och kvinnan ska också ha avlossat ett skott, dock inte riktat mot någon.

Misstänkt för flera brott

Insatsstyrkan och förhandlare kallades till platsen, men först vid midnatt, tio timmar efter att insatsen inletts fick händelsen sitt slut. När polis inte fick kontakt med kvinnan längre gick man in i lägenheten. Kvinnan fick föras till sjukhus och greps samtidigt misstänkt för grovt olaga hot mot tjänsteman, eftersom hon riktat vapen mot polisen, grovt vapenbrott och grovt framkallande av fara för annan.

Vapnet togs i beslag av polisen.

Brist på poliser

Polisen uppger för SVT Nyheter Väst att insatsen påverkade bevakningen av resten av området under kvällen.

– Det här fick konsekvenser, inte bara för Fyrbodal utan även för Göteborg. Vi hade väldigt mycket resurser på plats för att säkra evakueringen bland annat, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl till SVT Nyheter Väst.

Bland annat försenades utryckningar på en misstänkt rattfylla och ett larm om en stökig person, som senare utvecklade sig till en misstänkt mordbrand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer