Skogsbrand vid sjö utanför Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner i en skog vid Oxsjön i Askim i Göteborgs kommun.

Räddningstjänsten inledde vid 05-tiden under morgonen en stor insats för att bekämpa branden.

– Vi är på plats med många enheter. Vi håller på att etablera oss, det är en bit ut i terrängen, sade Fredrik Johansson, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg, vid klockan sex på morgonen.

Det är svårt för räddningstjänsten att ta sig fram just på grund av terrängen.

Hur allvarlig är den här branden?

– Det är som sagt en bit ut och det är torrt ute i skog och mark. Det är viktigt att vi har många styrkor ute på plats i tidigt skede.

Röklukten fick många att ringa in

Kraftig röklukt från branden har fått många boende i närheten att ringa in. Räddningstjänsten letade under natten efter branden, men hittade inget och tvingades att vänta på dagsljuset.

– Branden har lokaliserats med drönare, sade Jon Kennerwall, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg, vid 07-tiden.

– Det är en kraftig röklukt i området och det är många oroliga som ringt.

Kommer att ta flera timmar att släcka

Räddningstjänsten arbetade hela morgonen med branden och fortsätter under dagne.

– Åtta räddningsfordon och två ledningsfordon är på plats, sade Jon Kennerwall.

Röken ska inte vara farlig att andas in.

– Det kan vara obehagligt att andas in röken, men det är vegetation som brinner, alltså som vilken brasa som helst, sade Johan Eklund, larm- och ledningsoperatör, vid 07.30-tiden.

Vid 08.30 meddelade räddningstjänsten att brandspridningen är stoppad, men att släckningsarbetet fortsätter. Brandens yta bedömdes då till 4 hektar.

Räddningstjänsten uppger att inga byggnader är hotade av branden.

– Eftersläckning pågår nu, troligtvis blir vi kvar hela dagen, sade Sandra Norland, larm- och ledningsoperatör, vid 11-tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.