Efter vattenläckan på Södra Hamngatan leds trafiken om. Foto: Leva

Stor vattenläcka i Lysekil

Uppdaterad
Publicerad

En vattenläcka drabbade stora delar av Lysekils stad på söndagsmorgonen. Runt 2000 hushåll saknade vatten.

– Alla har fått tillbaka vattnet. Nu pågår reparationsarbete, säger Susanne Malm, vd för det kommunal bolaget Leva.

Läckan inträffade vid sjutiden på söndagsmorgonen.

– Det är alltid kritiskt vid en större vattenläcka, säger Susanne Malm, vd för Leva som ansvarar för vatten och avlopp i kommunen.

Susanne Malm berättar att krisorganisationen startade för att lösa problemet. Två nödvattentankar finns utställda. Vatten finns att hämta vid en tappstation i Sivik och vid Kungstorget.

Läckan har hittats

Vid 10.52 skriver Leva att läckan är hittad.

– Det är läckage på en ledning i centrala Lysekil. Det är ett ledningsbrott. Orsaken till det får vi analysera vidare, säger Susanne Malm.

Släpper på vattnet

Leva släpper nu släppa på vattnet. Då vattnet kommer tillbaka kan det enligt bolaget vara grumligt eller missfärgat. Lysekilsborna råds därför att spola vattnet.

– Fortsätt att spola tills vattnet klarnar. I samband med ett avbrott på en ledning går vattnet fram och tillbaka. Det kan då orsaka att det blir missfärgat. Det blir järnutfällningar som kommer från rören, säger Susanne Malm.

Är det farligt?

– Nej, det ska inte vara någon fara.

Om problemen kvarstår efter spolning uppmanas hushållen att kontakta Leva.

Arbetet med att reparera vattenledningen har börjat. Under tiden leds trafiken om från ovalen och in till centrum via Anderssons kaj.

– Vi hoppas vara klar i kväll, säger Susanne Malm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.