Hemtjänst Foto: SVT

Stora skillnader i andel äldre som får hemtjänst

Uppdaterad
Publicerad

Det skiljer sig kraftigt åt mellan de västsvenska kommunerna när det gäller hur stor andel av de äldre som får hemtjänst. Det visar en ny kartläggning.

Det är nyhetsbyrån Siren som har sammanställt hur stor andel av de äldre över 80 år som får hemtjänst i landets kommuner.

I Västsverige skiljer det sig kraftigt åt mellan de olika kommunerna. Den kommun där flest invånare i förhållande till folkmängden får hemtjänst är Svenljunga.

Här får 36 procent av de äldre hemtjänst. Den kommun med lägst andel invånare med hemhjälp är Strömstad där bara 13 procent får hemtjänst.

– Varför det är så stora skillnader är det ingen som vet. Det finns inget tydligt samband när man till exempel jämför med hur många äldreboenden kommunen har, säger Marta Szebehely, professor i socialt arbete med inriktning mot omsorg vid Stockholms universitet till Siren.

Var fjärde i riket

Totalt i landet hade drygt 117 000 personer i åldersgruppen 80 år eller äldre hemtjänst i oktober månad förra året när kartläggningen gjordes.

Det motsvarar knappt en fjärdedel, 23 procent av befolkningen i den aktuella åldern.

– Äldreboenden har minskat i princip alla kommuner under 2000-talet. Hemtjänsten har ökat i de flesta kommuner, men inte i alla. Det är en nationell trend som avspeglas i de flesta kommuner, säger Marta Szebehely.

Så många har hemtjänst i västsvenska kommuner

Visa

Ett urval av kommunerna i Västra Götaland,  i procent av befolkningen 80 år eller äldre.

Högst andel:

* Svenljunga: 36 procent

* Vara: 34 procent

* Lilla Edet: 29 procent

* Färgelanda: 29 procent

Lägst andel:

* Strömstad: 13 procent

* Tidaholm: 14 procent

* Tjörn: 15 procent

* Karlsborg: 15 procent

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strömstad

Mer i ämnet