Kommunernas skolor förbereder sig att ta emot barn från Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har drygt 5 000 ukrainska barn och ungdomar i åldern 6-18 år kommit till Sverige och behöver plats i svenska skolor. Många kommuner väntar på besked om omfattningen.

Men det finns kommuner som agerar snabbt på egen hand, som Grästorp som skickade ner två bussar och hämtade hem ett 70-tal flyktingar – varav 26 barn i grundskoleåldern.

Enligt Migrationsverkets statistik har det anlänt drygt 5 000 ukrainska barn och ungdomar i skolåldern 6-18 år till Sverige. De flesta har kommit till Skåne län, Västra Götalands län och Stockholms län.

Migrationsverket har inte gjort några prognoser över hur många barn som behöver beredas plats i skolan. Enligt Skolverket går flera av flyktingarna fortfarande i ukrainsk skola digitalt.

Västsverige och kriget i Ukraina

Sveriges Kommuner och Regioner rapporterar att samtliga kommuner planerar inför mottagandet, fast det är mer oklart vad som verkligen sker i praktiken. Skolverket har ännu ingen överblick över hur långt kommunerna kommit i förberedelser för att ta emot ukrainska skolbarn, men utgår från att alla är mer förberedda nu än 2015.

Stora utmaningar

Kommunerna står inför stora utmaningar konstaterar Lärarnas riksförbund.

Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas riksförbund Foto: Julia Kero/SVT

– Det kommer att kosta ganska mycket pengar för det behövs lokaler, lärare och framförallt lärare som kan ukrainska, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas riksförbund.

Men i Grästorp har kommunen varit snabb och aktiv. Kommunalrådet Kent Larsson (M) föreslog att kommunen själv skulle ordna med bussar som hämtar ukrainska flyktingar i Polen. Alla partier gick samman och bildade i en ideell förening. Mindre än en vecka senare hade 70-tal flyktingar fått nya hem i Grästorp – bland dem 26 grundskoleelever.

– Det vi praktiskt gör är att vi rekryterar studiehandledare, modersmålslärare och också lärare i svenska som andraspråk, säger Eva Dahl, skolchef i Grästorp.

Mamman: ”Viktigast att barnen är i säkerhet”

När SVT Nyheter träffar några av barnen och deras mammor har det gått mindre än två dygn sedan de kom till Grästorp. Nyss var de i sina hemstäder i Ukraina – Kiev, Charkiv och Sumy. Nu på promenad i Grästorp. Mammor med barn som snart kan börja svensk skola.

Eva Dahl, skolchef i Grästorps kommun Foto: Bosse Carlqvist/SVT

– Vi är mycket tacksamma för att ni hjälper oss, säger Svetlana som flytt med sin dotter från Kiev.

Ändå är det inte skolan mammorna tänker på när vi träffar dem i Grästorp mindre än två dygn efter att de anlänt.

– Det viktigaste för oss är att barnen är i säkerhet, säger Halyna som flytt från Sumy, en gränsstad mot Ryssland som enligt Halyna var en av de första att attackeras.

Antal ukrainska barn och ungdomar i åldern 6-18 år som anlänt till Sverige

6-15 år: 4 297

16-18 år: 888

Källa: Migrationsverket

Senast uppdaterad: 21 mars 2022

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västsverige och kriget i Ukraina

Mer i ämnet