Eva Johansson serverar dagens skollunch på Lunneviskolan i Grästorp. Foto: Privat

Stora skillnader mellan skolmatspriser i olika kommuner

Uppdaterad
Publicerad

En skolmåltid i Grästorp kostar 9 100 kronor per elev och läsår. I Mariestad lägger kommunen mindre än hälften av summan.

Nyhetsbyrån Siren rapporterar om Skolverkets nya kartläggning av kostnader för skolmat. Undersökningen visar att det är stora skillnader mellan olika kommuner. Högst ligger Grästorp, Töreboda och Sotenäs – Mariestad, Partille och Orust ligger lägst.

Eva Johansson arbetar i köket på Lunneviskolan i Grästorp.

– Maten är jätteviktig för barnen, för att de ska orka. Vissa berättar för oss att de inte får frukost hemma, säger hon.

Eva Johansson upplever att barnen uppskattar maten, och att salladsbuffén som erbjuds hjälper dem att äta varierat.

– Vi säger till dem att ta lite mat för att slippa slänga, och åttio procent av gångerna kommer de tillbaka och tar en omgång till, säger hon.

Skeptisk till resultatet

Kostchefen i kommunen, Erik Kaaling, är skeptisk till undersökningens resultat. Han menar att kommunerna kan ha beräknat kostnaderna på olika sätt, vilket även Skolverket anger som en möjlig felkälla. Erik Kaaling tror inte att Grästorp ligger betydligt högre än andra kommuner, utan att siffrorna kan ha påverkats av att man på skolorna även lagat mat till förskolebarn under förra året.

– Våra förskolor har renoverats, så vi har lagat mat till fler än vanligt, säger han.

Berömmer kostchefen

Tobias Leverin (C) är vice ordförande i kommunstyrelsen i Grästorp. Han ifrågasätter inte siffrorna, men är förvånad över att Grästorp har högre kostnader för skolmat än de andra kommunerna i väst.

– Jag är lite kluven till det. Samtidigt som jag tycker att det är väldigt viktigt med bra mat så får det inte överskugga andra kommunala frågor. Det här är nog en fråga vi kommer att lyfta, säger han.

Mat inom skolan och äldreomsorgen är en prioriterad fråga i kommunen, mycket på grund av en engagerad kostchef, menar Tobias Leverin.

– Han är ett unikum, även när det gäller att se över kostnader. Att vi ligger högt beror inte på att vi har dålig koll. Snarare på att vi väljer ekologiskt och närproducerat, säger han.

Mariestad ligger lägst

I Mariestad kostar skolmåltiderna minst bland kommunerna i väst – 4 500 kronor per läsår och elev. Den siffran kan komma att stiga, eftersom kommunen nyligen utökat personalstyrkan i skolköken.

– De anställda gick ut och slog larm om att det var för stressigt. Så får det självklart inte vara, säger Ida Ekeroth (S), andra vice ordförande i kommunstyrelsen.

Ida Ekeroth menar att det blir mer att göra för kökspersonalen i takt med att allt fler barn äter specialkost och personalen behöver laga fler olika rätter.

– Det är viktigt att satsa på hela skolverksamheten, även på köket och städet, säger hon.

Rättelse: I våra morgonsändningar angav vi fel  kostnad för skolmaten i Grästorp och Mariestad. I denna artikel stämmer kostnaden med Skolverkets kartläggning.

Fakta: Det räknas in i kostnaderna för skolmaten

Statistiken gäller kommunernas kostnader för skolmat i kommunal grundskola. I kostnaden för måltider ingår kostnader för skolmåltids- och kaféverksamhet, det vill säga kostnader för personal, livsmedel, transporter, administrativa kostnader till exempel för kostkonsulent och intäkter från till exempel försäljning till fristående skolor och sameskolan.

I statistiken ingår inte lokalkostnader. Lokaler med mera kan ingå för de kommuner som via entreprenad köper skolmåltider. För kommuner är kostnaden för skolmåltidsverksamheten nettoräknad så att intäkter för till exempel försäljning har dragits från kostnaderna.

En möjlig felkälla är att kommunerna kan ha rapporterat in sina siffror till Skolverket på olika sätt.

Här är skolmaten dyrast och billigast i väst

Grästorp: 9 100 kronor per läsår och elev

Töreboda: 9 000 kronor per läsår och elev

Sotenäs: 8 700 kronor per läsår och elev

Orust: 4 700 kronor per elev och läsår

Partille: 4 700 kronor per elev och läsår

Mariestad: 4 500 kronor per elev och läsår

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.