Foto: SVT

Skogsbrand i Dalsland under kontroll

Uppdaterad
Publicerad

En brand bröt ut i skogen norr om Håverud i Dalsland på torsdagsförmiddagen. Räddningstjänsten kämpade mot den 600 kvadratmeter stora branden, och vid ett-tiden var den under kontroll

– Det är lugnt och fint nu, vinden har legat åt rätt håll och det har brunnit sakta och fint i ljungen. Vi håller på att släcka av, säger Johan Bäckström, inre befäl vid Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Tre stationer samt räddningsbefäl från Trollhättan var på plats utanför Håverud. Vatten pumpades från en intilliggande sjö för att minska spridningen.

– Det är tre flytbara pumpar i sjön. Vi vill blöta ner området ganska rejält, säger Johan Bäckström.

Torr terräng och blåst

Det är mycket torrt i området. SMHI har klassat stora delar av Västsverige och resten av Götaland som områden med stor brandrisk, vilket betyder att eld kan ha lättare för att sprida sig.

Inga byggnader eller människor ska vara i direkt fara för branden, enligt de uppgifter räddningstjänsten har. Enligt Johan Bäckström beräknas släckningsarbetet vara avslutat klockan tre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.