Effekterna av stormen börjar visa sig, här en trafikant på djupt vatten i Uddevalla. Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo Visa alla (4)
Visa alla (4)

Stormen Urd orsakar problem

Publicerad

Nedfallna träd, elavbrott och trafikolyckor. Stormen Urd hade redan vid lunchtid orsakat en hel del problem.

Stormen väntades slå till med full kraft först vid tiotiden på kvällen. Men redan vid lunchtid hade Urd orsakat en hel del problem runtom i Västra Götaland och Halland.

Vid 11-tiden rasade bland annat en byggnadsställning i stadsdelen Johanneberg i Göteborg. Enligt polisen ska inga människor ha kommit till skada.

– Det har orsakat en del trafikproblem på Viktor Rydbergsgatan. Ett körfält är för närvarande blockerat där, sa Stefan Gustafsson vid polisen vid halv tolvtiden.

Flera larm om nedfallna träd hade också kommit in vid lunchtid, bland annat i Lerum. Ett träd blockerade också ett körfält på E20 vid Ingared, meddelade Trafikverket.

– Nu börjar det. Det är känslan jag har. Vi får se hur mycket det blir att göra under kvällen och natten med anledning av vädret, säger Gustafsson.

Vägskylt rasade på bro – färjor ställs in

Vid 12.30 rapporterade Trafikverket att en stor vägskylt på Älvsborgsbron rasat ned på vägbanan. Ingen ska ha skadats i samband med händelsen. Skylten kan enligt Trafikverket vara bortplockad först vid 14-tiden. Trafikverket varnar också för hårda vindar på Älvsborgsbron fram till och med imorgon.

Stena Line har också beslutat att ställa in två färjeturer: 18.20 från Göteborg till Fredrikshamn och 20.00 från Fredrikhamn till Göteborg.

Det var på måndagseftermiddagen ännu osäkert om 18.45-färjan till Kiel skulle ställas in.

Stormbyar redan på eftermiddagen

SVT Nyheter sände live på annandagseftermiddagen, och meteorologen Pia Hultgren sade då att man redan uppmätt stormbyar.

– Vid Vinga blåste det 29,3 meter per sekund. Stormen är ju redan på väg och vinden ökar mer och mer från sydväst och väst.

– Men de riktigt hårda vindarna kommer när stormen vrider om mot väst och nordväst, och vi räknar med att det blir värst vid 21-22-tiden. Men det kan komma någon vindstöt innan dess.

Skallkrokens hamn i Särdal. Foto: Anton Svendsen

Pågår till klockan 02

Stormen kommer framför allt att drabba kusterna i Bohuslän, Halland och Skåne.

– Efter klockan 21 blir det som värst, fram till cirka 02 i natt. Men även därefter kommer det att vara hårda vindar, men inte med stormstyrka, säger Pia Hultgren.

Även vattenståndet kan väntas stiga med 1 – 1,5 meter, och det är därför risk för översvämningar där terrängen är låg.

– Man rekommenderar att folk stannar inne helt enkelt, säger Pia Hultgren.

”Behöver man inte gå ut, så gör inte det”

John Kvarnström, insatsledare på räddningstjänsten i Halland, uppmanar folk att inte ge sig ut.

– Behöver man inte gå ut, så gör inte det. Bor man där det brukar kunna bli strömavbrott gäller att se till att ha batterier, att värma vatten och liknande, säger han.

Trafikverket har tagit in extra personal för trafikledning och man ställer också in framför allt rgionala tåg längs kusten.

– Vi kommer att stänga av de flesta kring klockan 22, och sedan ta oss ut tidigt i morgon för att syna banorna.

Vad ska man göra om man skulle ha åkt med något av de inställda tågen?

– Man bör fråga sig om man måste åka – och i så fall åka före eller efter stormen. Vid 15 på tisdagen räknar vi med att trafiken ska kunna vara igång igen, säger Bengt Olsson.

Trafikverket uppmanar vägtrafikanter att om möjligt undvika att resa under den tid stormen pågår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stormen Urd

Mer i ämnet