Foto: Katarina Roos/SVT

Brand orsakade störningar i tåg- och spårvagnstrafiken i Väst

Uppdaterad
Publicerad

En brand på en spårvagn orsakade stora störningar i spårvagnstrafiken i Göteborg under fredagen. Även tågtrafiken drabbades av störningar.

En spårvagn började brinna vid Bagaregården i Göteborg, strax före klockan åtta på fredagsmorgonen. Branden orsakade stora störningar i trafiken.

– Det har varit en brand på taket och en del rök men nu är branden släckt och vi har lämnat över personalen på Västtrafik säger, Bosse Florell, larm- och ledningsoperator vid räddningstjänsten Storgöteborg.

”Fick gå på banvallen”

Resenären Joel Carlsson är en av många som drabbades av fredagens spårvagnsbrand, och han är kritisk till hur Västtrafik har hanterat störningarna.

– Vi fick knapp information och fick gå på banvallen, mellan motorvägen och spåren, i gruset. Det är katastrof och livsfarligt. Det var skolbarn, 9-10-åringar, som springer på banvallen , säger han till SVT Nyheter Väst.

Enligt Göteborgs spåvägar har förarna informerat resenärerna att man skulle evakuera så snabbt Trafikverket stoppade tågtrafiken.

– Sedan finns det resenärer som har dragit nödöppnare trots att det inte är tillåtet. De har själva valt att gå ut trots faran, säger Annete Johansson, kommunikationschef på Göteborgs spårvägar.

Obehöriga på spåren har även orsakat stopp i tågtrafiken till och från Göteborg central på sträckorna: Göteborg-Skövde, Göteborg-Strömstad, Göteborg-Karlstad och Göteborg-Oslo. Strax innan klockan 09.30 meddelade Trafikverket att tågtrafiken var igång men med förseningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.