Botaniska trädgården i Göteborg ska få en upprustning. Foto: SVT

Botaniska i Göteborg mångmiljonsatsar

Publicerad

En storsatsning väntar Botaniska trädgården i Göteborg. Behoven är stora om Västra Götalandsregionen som ägare ska lyckas upprätthålla trädgården som en av Europas främsta.

De nuvarande växthusen anses ha gjort sitt. En ny större samlingsplats för trädgårdens tusentals olika arter och växtsamlingar är vad som behövs.

– De växthus vi har i dag borde ha varit utdömda för länge sen. De är trånga för besökarna och för de anställda är arbetsmiljön undermålig. Vi har så otroligt mycket att visa upp, både vad gäller växter och kunskap, säger Agneta Granberg (M), ordförande i styrelsen för Botaniska trädgården

Fånga idéer

Botaniska trädgårdens ledning har besökt växthus i Danmark och Tjeckien för att fånga idéer och studera tekniklösningar. Det finns inga skisser framtagna än på hur det nya växthuset kan komma att se ut. Regionen är beredd att satsa pengarna som krävs.

En projektering för 20 miljoner sker redan nästa år och förhoppningen är att nybyggnationen ska stå klar 2023 då Botaniska fyller hundra år. Slutnotan beräknas landa på minst 350 miljoner kronor.

– Jag är övertygad om att det är värt pengarna om vi fortsatt ska ha en ledande botanisk trädgård, säger Agneta Granberg.

Lättare finansiera även sjukvården

Finns det då en risk för att sjukvården får stå tillbaka för den här satsningen på flera hundra miljoner kronor? Nej, det ser Västra Götalandsregionens politiska ledning inte ut att tycka.

– Satsar vi på den här typen av besöksmål som Botaniska är, som skapar tillväxt och utvecklingsmöjligheter, så ger det nya skatteintäkter som gör det ännu lättare att också finansiera sjukvården, säger regionrådet Kristina Jonäng (C).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regionbudget

Mer i ämnet