Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra vad två ungdomar tänker om narkotikan i Ulricehamn. Enligt en ny undersökning har staden högst drogtillgänglighet i Sjuhärad. Foto: Sofia Netskar/ SVT

Störst drogtillgänglighet i Ulricehamn – högsta siffran i Sjuhärad enligt ny undersökning

Uppdaterad
Publicerad

Mer än var femte elev i årskurs 9 och årskurs 2 på gymnasiet i Ulricehamn uppger att de kan få tag i cannabis på mindre än ett dygn. Det framgår i en färsk rapport från CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotika information. Det är den högsta siffran av alla kommuner i sjuhäradsområdet.

– Det är fruktansvärt att det är såpass högt, säger folkhälsostrategen Felix Lekare.

I mitten av september begicks ett misstänkt dubbelmord i Ulricehamn som enligt åklagare bottnar i en konflikt om droger. Dådet har gjort det lättare att arbeta med drogförebyggande åtgärder, menar folkhälsostrategen Felix Lekare i Ulricehamns kommun.

– Man är mer mottaglig och ser de ultimata konsekvenserna, säger han till SVT Nyheter Väst.

Starta klippet för att se hur två ungdomar resonerar kring narkotikan i kommunen och hör folkhälsostrategen Felix Lekare kommentera ökningen.

”Finns inget för ungdomar”

SVT Nyheter Väst frågade också två ungdomar på stan hur de märker av kommunens drogförebyggande arbete, och varför de tror att fler ungdomar är öppna för droger.

– Det finns inte så mycket man göra som ungdom här, säger Oliver Peterson, 19 år.

Ingen överraskning

Enligt siffror från CAN:s undersökning har tillgängligheten av droger ökat från 15 procent (2019) till 22 procent (2022) i Ulricehamn. Att det ökar är oroande – men inte överraskande, förklarar Felix Lekare.

– Vi är en liten stad och det är många som känner varandra, så via kontakter kan man man fråga sig fram, säger han.

Fler söker hjälp

År 2020 gjordes en mätning av halten narkotikarester i avloppsvattnet i Ulricehamns kommun. Då kunde kommunens egna öppenvårdsenhet konstatera att det har skett en ökning av narkotikaanvändning bland unga och unga vuxna.

Sedan mordet för drygt tre månader sedan har fler unga vuxna mellan 18 och 25 år på egen hand sökt hjälp för sitt missbruk, enligt siffror från Öppenvårdsenheten.

– Jag tycker det är jättepositivt att fler söker hjälp, säger Felix Lekare.

Kommunen har som en del i det drogförebyggande arbetet utformat en ny handlingsplan som bland annat innehåller tydligare samverkansstrukturer, enligt Lekare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.