– Vi är faktiskt förvånade över hur pass mycket som covid-19 har påverkat befolkningsökningen, säger Lutz Ewert, analytiker på Göteborgs stad. Foto: SVT, ADAM IHSE / TT

Största tappet i befolkningsökningen i Göteborg sedan 70-talet

Uppdaterad
Publicerad

Årets befolkningsökning kommer sannolikt bara att bli hälften så stor i Göteborg som den årliga befolkningsökningen varit det senaste decenniet.

– Vi är förvånade över hur pass stor effekt som covid-19 har fått, säger Lutz Ewert, analytiker på Göteborgs stad. 

Flyttningarna till Göteborg från utlandet har minskat kraftigt under 2020 som en följd av stängda gränser och omfattande reserestriktioner i pandemins fotspår.

– Vi har ju växt med ungefär 7 000 invånare om året nu under en tioårsperiod. Nu kommer vi att landa på ungefär 3 500 personer, vilket är en halvering, säger Lutz Ewert, analytiker på Göteborgs stad. 

Coronapandemin

Antalet födda barn är oförändrat. Statistiken över människor som flyttar inom Sverige, eller inrikes flyttningar som det också kallas, förblir också oförändrat.

För tidigt att säga något om framtida flyttmönster

– Vi ser dock ett litet tapp på grund av ökade dödstal. Hitintills rör det sig om cirka 300 personer, säger Lutz Ewert, analytiker på Göteborgs stad. 

Ännu är det för tidigt att säga om coronaviruset får långvariga effekter på flyttmönster. Men att effekten blev såpass stor som en halvering av befolkningsökningen är inget som hör till vanligheterna.

– Nej, då får man nog gå tillbaka till 70-talet, säger Lutz Ewert.

Hör honom berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet