Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nytt företagskluster i Mölndal vill bli världsledande när det gäller life-science. Foto: GoCo development ab

Stort forskningskluster byggs i Mölndal

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges största forskningskluster när det gäller kropp och hälsa skall byggas i Mölndal. Inom tio år tror man att runt 350 företag och 7000 personer kommer vara verksamma i området.

Under fredagen sattes spaden i marken för GoCo health innovation city i Mölndal. Målsättningen är att man skall bli en av de ledande innovationsklustren inom life-science – enklast översatt med ett centrum för allt som rör arbete och forskning kring hälsa.

– Vi har något unikt i Sverige med en väldigt stark industri på området och bra sjukvård så vi tror det här kan hävda sig på världsarenan, säger Peder Wahlgren, vd för GoCo development ab, som driver projektet.

7000 arbetstillfällen

Byggnadsområdet, som ligger längs med E6 strax söder om Astra Zeneca i Mölndal, är just nu bara asfalt, sly och lagerbyggnader. Men redan 2021 skall den första hyresgästen, ett japanskt företag inom cancerdiagnostik, flytta in.

Man räknar med att omkring 350 företag, stora världsledande såväl som små start-ups, tillsammans med forskare från universitet skall fylla de 100 000 kvadratmeter som detaljplanen omfattar. 7000 personer tror man kommer arbeta här innan 2030.

– Vi har möjligheten att ta ett globalt ledarskap inom life-science, säger Matti Ahlqvist, platschef på Astra Zeneca i ett pressmeddelande.

Miljardsatsning

Satsningen är på 3,5 miljarder kronor och finansieras av fastighetsbolagen Next step och Vectura fastigheter som ägs av Investor.

– Det här är lika viktigt för Mölndal som Volvo är för Göteborg, säger Kristian Vramsten (M) kommunstyrelsens ordförande i Mölndal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer