Till vänster: Islamiska statens (IS) högsta ledare Abu Bakr al-Baghdadi. Till höger: En IS-ledd självmordsattack i den turkisk-syriska gränsstaden Kobane. Foto: TT

Stort möte om våldsbejakande extremism

Uppdaterad
Publicerad

Elva västsvenska kommuner deltog under torsdagen i ett möte om våldsbejakande extremism. ”Vi måste hitta strategier”, säger en av deltagarna.

Allt fler svenskar väljer att ansluta sig till Islamiska staten och andra terrorgrupper i Syrien och Irak, vilket bland andra Västnytt uppmärksammade igår.

En allmän uppfattning är att kommunerna står handfallna inför det faktum att många unga män – och också kvinnor och barn – lämnar det trygga livet på hemmaplan för att kasta sig in världens just nu dödligaste konflikt.

Göteborgare som strider med IS

– Det som saknas är någon form av gemensam strategi, det är det vi ska försöka ta fram här idag, säger Sven-Johan Dahlstrand, enhetschef vid social resursförvaltning i Göteborgs stad till Västnytts reporter på plats.

Mötet leddes av den statliga organisationen Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism som leds av Mona Sahlin (S). Hon var inte på plats under onsdagen. Huvudsekreteraren Daniel Norlander säger att man hoppas att kommunerna ska ta ett mer aktivt ansvar i det förebyggande arbetet:

– Vi ser gärna att kommunerna tar ledartröjan när det gäller samverkan i de här frågorna.

Men i ett första steg handlar det mest om att utbyta erfarenheter.

– Vi har en medvetenhet, men det är klart det är en extremt komplex problematik, säger Robert Andersson, brottsförebyggande samordnare Kungälv.

Göteborg med omnejd är överrepresenterat när det gäller personer som ansluter sig till jihadistorganisationer. Men problemen finns även i exempelvis Halmstad.

– Vi vet att det finns människor i Halmstad som har åkt iväg och kommit tillbaka, det är ett bekymmer, men storleken och omfattningen är oklar, säger Therese Wallgren, brottsförebyggande samordnare i Halmstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborgare som strider med IS

Mer i ämnet