Foto: privat

Stort utbrott av rävskabb i Sotenäs

Uppdaterad
Publicerad

Sju sjuka rävar har rapporterats in bara de senaste veckorna i Sotenäs kommun. I vanliga fall brukar ungefär en om året observeras. Nu befarar kommunjägaren att det kan vara början på en epidemi liknande den som var under 80-talet.

Om pälsen fallit av och räven kliar sig oupphörligt är det ett säkert tecken på att den drabbats av skabb. En sjukdom som leder till en utdragen plåga och leder till döden.

De senaste veckorna har sju fall rapporterats in till Sotenäs kommuns kommunjägare.

– Här i kommunen känns det som det är något stort på gång, säger Kjell Andersson som är en av de jägare kommunen kontrakterat. Hittills har vi skjutit fem av de sju vi fått höra talas om.

Senaste epidemin på 80-talet

På 80-talet dukade nära 80 procent av landets rävar under för skabben. Sedan dess har stammen återhämtat sig och bara något enstaka fall upptäcks per år i Sotenäs.

Skabb smittar även till andra djur, hundar är de som oftast drabbas men även katter kan få rävskabb. Hos tama djur är det dock en relativt lättbehandlad sjukdom. 

Nordens Arks vargar drabbade tidigare

Två av de senaste veckornas sjuka rävar har hittats nära Nordens Ark, där man flera gånger fått in smittan bland sina vilda djur.

– Både vargarna och de asiatiska vildhundarna har drabbats tidigare, säger Christer Larsson, projektledare på Nordens Ark. Men eftersom vi har dem under uppsikt och kan hantera dem går det relativt lätt för oss att bota dem.

Sjuka rävar närgågna

Sjukdomen gör räven svag och får den att söka sig till bebyggelse för att hitta mat och värme. Flera observationer har kommit från bostadsområden.

Både risken för smitta till andra djur och plågan det innebär för räven som drabbats gör att det är viktigt att rapportera om man skulle se en sjuk räv menar Kjell Andersson.

– Man ska försöka att avliva den så fort det går, säger han. Ta kontakt med en jägare. Räven går annars bara en plågsam död till mötes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.