David Zinn, No limit i Borås. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Streetart tar över Borås

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen tar gatukonstnärer från hela världen tar över Borås. Streetartfestivalen No Limit är igång och husväggar och gator står till världens förfogande.

Flera landmärken i Borås, som Högskolan och BT-huset, kommer få en ny look efter helgen. För Borås stadsbild håller på att förändras återigen när streetartfestivalen  No limit drar igång för andra gången.

Uppmärksammades i USA

Väggmålningen föreställande Alfred Nobel av konstnären Kobra var en av förra årets mest omtalade väggmålningar under streetartfestivalen No Limit. Inte bara i Borås utan också i USA där nyheten om festivalen nådde ända till Huffington Post.

Konstnären David Zinn kommer från Michigan, USA och där är han inte van vid att staden låter konstnärer uttrycka sig på offentliga platser utan att få böter.

– Jag tycker att det är fantastiskt att se att staden välkomnar konst med öppna armar, vilket inte är så vanligt, säger han.

Inte bara husväggar som målas

Nytt för i år är att det inte bara är husväggar som används som målarduk utan också gator och trappor.

David Zinn målar anamorfiska motiv i en mindre skala.

– Det ser ut som att det är ett hål i marken om man kollar på målningen från en viss vinkel, fast det inte är det. Många blir glada och får känslan av att de ska ramla i, säger han.

David Zinn kommer att vara med kommer att till skillnad från de tidigare konstnärerna måla på mindre uppenbara ställen med krita och kol men också med permanent färg.

– Jag ska måla vid trapporna vid Sandwalls plats och Hötorget bland annat. Det blir en överraskning när man ser min konst, säger han.

Konsten blir vardag

Oftast målar han små fantasifulla figurer som flygande grisar eller gröna monster som improviseras fram i gatumiljön och på så sätt vill han få in konst i människors vardagsliv.

– Vi ser oftast konst när vi är beredda på det som i ett galleri. Jag gillar att överraska folk genom att måla konst under deras fötter på vägen till jobbet eller skolan. Då blir konsten en del av deras dag utan ansträngning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.