Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lars-Göran Berg, verksamhetsledare på Nuntorp naturbruksskola Foto: SVT

Striden om skogen: ”Ska användas av elever från Dalsland”

Publicerad

En 80 hektar stor skogsfastighet testamenterades till naturbruksskolan i Nuntorp 1957. När regionen la ner skolan hamnade skogsfastigheten i Svenljunga. Nu vill Nuntorp – som drivs i privat regi sen drygt ett år – förvalta skogen igen.
– Den ska användas till förmån för elever från Dalsland, säger vd:n Lars-Göran Berg.

Ett testamente från 1957 är nu föremål för en strid mellan Nuntorps naturbruksgymnasium och Västa Götalandsregionen. Det var då som paret Carl och Frida Ohlsson testamenterade sin skog till Naturbruksskolan, som då drevs av regionen.

Skogsfastigheten ska enligt testamentet ”tillfalla Älvsborgs läns landsting” och ”tillgodose [...] i första hand landsbygdens ungdom från landskapet Dalsland”.

Anhöriga tolkar testamentet

När regionen la ner naturbruksskolan i Nuntorp för fem år sedan togs förvaltningen av skogen, och tillhörande stiftelse, över av regionens skola i Svenljunga. Men sedan drygt ett år drivs Nuntorp i privat regi, och man vill nu åter förvalta skogen.

– Vi är övertygande efter vårt arbete med lokalbefolkning och framför allt anhöriga, som anser sig veta vad testatorn ville,  att skogen skulle användas av Nuntorp och till förmån för elever från Dalsland, säger Lars-Göran Berg, verksamhetsledare på Nuntorp.

Regionen har fått rätt

Men myndigheterna ställer sig kallsinniga till att den numer privata naturbruksskolan ska förvalta skogen. Så väl Länsstyrelsen som Förvaltningsrätten har gått på regionens linje. Nu hoppas Lars-Göran Berg på att högre instans ska ge skolan rätt.

– Former för ägandet är ointressant, det handlar om att förvalta en stiftelse till förmån för undervisning på Nuntorp, säger Lars-Göran Berg.

Representanter från Västra Götalandsregionen vill inte ställa upp på en intervju om hur man tolkar testamentet. Men i ett mejl skriver man att man följer de beslut som fattas. 

Så står det i testamentet

Visa

”Att vår ägande fastighet [...] tillfaller Älvsborgs läns landsting, som genom sin styrelse för lantmannaskolan i Nuntorp, Brålanda, eller den undervisningansalt, som i framtiden kan komma i denna skolas ställe, äger disponera egendomen och dess avkastning för att tillgodoseende av lantmanna- och skogsundervisningen för i första hand landsbygdens ungdom från landskapet Dalsland”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer