• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bengtsfors hamnar på sjätte plats i Lärarförbundets skolranking – Strömstad på plats 282. Foto: TT

Strömstad nära botten i skolranking: ”Det känns tungt”

Publicerad

Strömstad hamnar på plats 282 av landets 290 kommuner i Lärarförbundets årliga skolranking – alltså åttonde sämst i landet. Det ansvariga kommunalrådet beklagar situationen och säger att man nu ska arbeta hårt för att vända trenden.

Som SVT Nyheter Väst skrivit om under onsdagsmorgonen varierar det stort hur Västsveriges kommuner hamnar i skolrankingen, som bygger på kriterier som lärartäthet och resurser till skolan.

Strömstad hamnar alltså i den absoluta botten bland landets kommuner.

– Det känns inte bra. Vi vet ju om problemen men det blir väldigt tydligt när den här rankingen kommer, säger Lena Martinsson (S), ordförande i utbildningsnämnden i Strömstad.

Lena Martinsson, (S), ordförande i utbildningsnämnden Strömstad.

Enligt Lena Martinsson är skälen till placeringen flera. En är att man har en låg andel lärare med lärarlegitimation.

– Vi har stora problem med att rekrytera utbildad personal, det beror till stor del på vårt läge i utkanten av Sverige. Vi har små möjligheter att rekrytera från omkringliggande kommuner och vi är ju inte ensamma om det, säger hon.

Ett annat problem sägs vara att man brottas med en hög sjukfrånvaro inom kommunen i allmänhet och inom vissa delar av utbildningssektorn i synnerhet.

”Jobbar aktivt för att vända trenden”

Men enligt Martinsson jobbar man nu brett för att vända utvecklingen.

– När det gäller lärarbehörigheten kommer det att bli bättre. Flera av våra pedagoger har bara en liten bit kvar på utbildningen och vi försöker frigöra dem så de kan avsluta sina studier. Vi jobbar också aktivt med att få ner sjuktalen.

Ett annat ”ljus i mörkret” är att meritvärdena, alltså betygen, inte är så alarmerande i Strömstad. Om man bryter ut det kriteriet hamnar Strömstad, enligt Martinsson, på plats 79 i landet.

Lägger ni tillräckligt med resurser på skolan?

Nej det kanske vi inte gör. Och vi kanske behöver bli bättre på att lägga resurserna på rätt ställen inom skolan, säger Lena Martinsson.

Ordföranden för Lärarförbundet i Strömstad, Caisa von Mentzer säger så här:

– Det känns tungt att vi hamnar så här lågt, det sämsta resultatet vi har haft. Men jag har redan blivit kontaktad av Lena Martinsson och förvaltningschefen och vi ska nu jobba tillsammans för att komma till rätta med det här. Jag tror att man måste höja lärarlönerna bland annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer