Inför firandet håller Norges motsvarighet till Systembolaget, Vinmonopolet, stängt. Något som gör att Strömstad kommun räknar med en flod av törstiga norrmän på måndagen och tisdagen. Foto: Strömstad kommun/TT

Strömstads vädjan till norrmännen: Ha tålamod

Publicerad

På tisdag firar Norge sin nationaldag. Då håller Vinmonopolet stängt i början av veckan. Nu vädjar Strömstad kommun att törstiga norrmän ska välja södra infarten på sin väg till Systembolaget.
– Det kan bli köbildning ända ut till E6:an om alla ska in samma väg, säger Maria Reinholdsson, kommunchef.

På tisdag i nästa vecka firar norrmännen sin nationaldag, (syttende mai). Men inför firandet håller Norges motsvarighet till Systembolaget, Vinmonopolet, stängt. Något som gör att Strömstad kommun räknar med en flod av törstiga norrmän på måndagen och tisdagen.

Man har därför gått ut med en vädjan på sin hemsida där man ber inresande norrmän att välja den södra infarten till staden.

”Tillresande norrmän uppmanas att avstå första infarten till Strömstad, och i stället köra ytterligare en kilometer på E6 söderut och ta södra infarten från Skee in mot Strömstad,” skriver kommunen på sin hemsida och poängterar att det kan vara bra att rusta sig med ”Extra tålamod.”

”Kan bli lite trångt”

Maria Reinholdsson är kommunchef i Strömstad:

– Vi är vana vid att hantera norrmän som vill komma hit, säger hon och skrattar:

– Men det kan bli lite trångt vid den norra infarten. Det kan bli köbildning ända ut till E6:an om alla ska in samma väg.

Hon tillägger att det kan löna sig för den som ska till Strömstad att ha tålamod och välja den södra infarten i stället för den norra.

– Vi har två systembolag på olika ställen, så det går utmärkt att komma den vägen! säger hon.

”Aldrig något bekymmer”

Norrmännens framfart i Strömstad brukar annars vara i fokus under skärtorsdagen. Då kan uppemot 15.000 unga studenter från Norge invadera staden för att festa.

– Men nu handlar det bara om folk som vill komma hit och handla och det är aldrig något bekymmer. Det är bara köbildningen vi försöker förebygga, säger  Maria Reinholdsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer