Mohammad Mafizul och Sarah DeArruda har startat ett upprop för att förhindra att internationella studenter drabbas ännu hårdare av coronavirusets ekonomiska konsekvenser. Foto: SVT

Internationella studenter i ekonomisk kris

Publicerad

Internationella studenter har i ett upprop bett den svenska regeringen, landets universitet, högskolor och migrationsverket att ändra reglerna för studieavgifter och uppehållstillstånd eftersom de har drabbats hårt, både ekonomiskt och privat, av den pågående coronapandemin.

– Många har förlorat jobbet och kommer att ha svårt att betala terminsavgiften för 2020 innan sommaren, säger Sarah DeArruda, som är en av initiativtagarna till uppropet.

Närmare 10.000 studenter som kommer utanför EU studerar idag vid svenska universitet och högskolor, en utbildning som inte är gratis. Den genomsnittliga kostnaden per termin är cirka 65.000 kronor. Sarah De Arruda, USA, och Mohamed Mekir, Bangladesh, som båda studerar politisk kommunikation vid Göteborgs universitet har nu startat ett upprop där man begär att svenska universitet ska skjuta upp, sänka eller helt och hållet slopa terminsavgiften för hösten 2020. Detta var P4 Göteborg först med att rapportera om.

Sarah DeArruda som hade tre jobb för att betala sin terminsavgift innan coronakrisen berättar att hon sålde sin bil, sina tillhörigheter och sa upp sig från sina två jobb för att kunna flytta till Sverige och studera.

– Många har förlorat jobbet, deras familjer i hemländer är i ekonomisk kris just nu och kommer att ha svårt att betala terminsavgiften för hösten 2020 innan sommaren. Att återvända till våra hemländer är ju också svårt, viruset är överallt, och det finns inga jobb, säger Sarah DeArruda.

Inget förnyat uppehållstillstånd

Mohammad Mafizul berättar för SVT Nyheter Väst att han just nu mår psykiskt dåligt och inte kan koncentrera sig på sina studier, men att han försöker hitta hopp i att sveriges regering faktiskt lyssnar till uppropet. Han menar att om inget ändras så kommer många internationella studenter att stå inför ytterligare en kris.

– Om vi inte kan betala terminsavgiften i tid riskerar vi inte bara att gå miste om vår utbildning utan också chansen att förnya vårt uppehållstillstånd, många studenter har i dagsläget inte heller ett stabilt liv att återvända till i våra hemländer på grund av viruset, säger Mohamed Mafizul.

Hör Sarah DeArruda och Mohammad Mafizul berätta mer om sin situation i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.