Stulen apa hittades på restaurang – får komma tillbaka till regnskogen

Publicerad

I augusti försvann en Goeldisapa från Universeum i Göteborg och dök efter flera timmar upp på en hamburgerrestaurang. Nu är det klart att apan ska tillbaka till sin regnskog.

Historien om den försvunna Goeldisapan som försvann från Universeum och på samma kväll återfanns på en hamburgerrestaurang fick stor nationell uppmärksamhet. Nu ska cirkeln för apan slutas. Hon är friskförklarad och kan återvända till Universeums regnskog, det meddelar Universeum i ett pressmeddelande.

Sedan apan återfanns har hon suttit i karantän och undersökts av en veterinär, detta för att säkerhetställa att hon inte hade drabbats av några smittor. I oktober visade alla prover att hon var helt frisk. Efter friskförklarandet har hon fått hänga med silkesapor i en annan del av Universeum.

Förundersökning lades ner

Polisen inledde vid försvinnandet en förundersökning om stöld som senare lades ner. Polisen har tidigare berättat att en man i dunjacka har setts inne i regnskogen i samband med försvinnandet, men det var inget som ledde till något gripande.

Hotad art

Goeldisapan är en hotad art och skyddad enligt CITES, ett reglemente som berör handel med djur internationellt. Honan som försvann kom från Frankrike förra året och Universeum hoppas att hon tilllsammans med en hane som ska anlända till Sverige om en månad, ska bli ett nytt par för nya Goeldisapor.

– Den här apan har ett stort gentiskt avelsvärde och vi hoppas verkligen kunna fortsätta vårt arbete för den här rödlistade arten, sade Daniel Roth i samband med försvinnandet i augusti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer