Foto: TT-bild

SU uppmanar personal att ta mässlingsvaccin

Uppdaterad
Publicerad

Efter mässlingsutbrottet där 12 personer insjuknat uppmanar nu Sahlgrenska universitetssjukhuset personalen att ta vaccin.

– Vi kan inte kräva det, men vi uppmanar medarbetarna att göra det, säger chefsläkare Görel Nergelius.

Natten till tisdag konstaterades det tolfte fallet av mässling i Göteborg. Det rörde sig då om en person i sjukhuspersonalen på Östra sjukhuset. Men det är inte orsaken till att sjukhuset nu uppmanar personal att ta mässlingvaccin, vilket Göteborgs-Posten var först med att berätta om.

– Det handlar om mässlingsutbrottet i hela regionen, säger chefläkare Görel Nergelius.

Mässlingsutbrott i Göteborg

Många ovaccinerade

Uppmaningen till medarbetarna att vaccineras går ut både på sjukhusets intranät och muntligen via chefer. Totalt sett har Sahlgrenska 17.000 medarbete. Av dem bedömer chefläkare Görel Nergelius att uppskattningsvis 1.500 och 2.000 av dem saknar eller har bristfällig immunitet. Hur många vaccinationer som genomförts av personalen kan chefläkaren inte svara på i nuläget.

– Det vet jag faktiskt inte. Nu är det fortfaranade ledigheter här. Jag kan tänka mig att det blir fler när terminen rullar igång efter helgerna, säger Görel Nergelius.

Senare kommer sjukhuset göra en sammanställning om hur vaccinationen ser ut bland personalen.

– Då kommer vi att se över hur många medarbetare som har tagit den här möjligheten.

Fortsatt stabsläge

Efter mässlingsutbrottet så har Sahlgrenska sjukhuset gått upp i stabsläge. På onsdagsförmiddagen hölls det senaste stabsmötet där sjukhuset kunde konstatera att inga nya fall dykt upp.

– Vi har så god kontroll man kan ha i det här läget. Vi förväntar oss att det kommer att dyka upp något eller några ytterligare fall, men vi ser ingen risk för några stora utrott.

Den person i personalen som insjuknat i mässlingen befann sig i mellandagarna på förlossningsavdelningen på Östra sjukhuset. Totalt har 69 barn som hamnade i riskzonen för att smittas kallats in för att få skyddande antikroppar mot mässling.

– De allra sista får behandling idag, säger chefläkare Görel Nergilus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mässlingsutbrott i Göteborg

Mer i ämnet