Av de 9.000 som har möjlighet att välja privat hemtjänst är många äldre. Foto: TT

Svalt intresse för privat hemtjänst

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1 februari får den som har hemtjänst i Göteborg välja vem som ska stå för hjälpen. Men efter en månad hade bara cirka 80 personer gjort ett val.

– Jag är inte förvånad. Det tar ett tag innan det sätter sig, och det kommer att utvecklas, säger oppositionsråd Jonas Ransgård (M).

Via broschyrer och möten har cirka 9 000 göteborgare fått information om att de nu kan välja en privat utförare i hemtjänsten i Göteborg. Men när Stadsledningskontoret gjorde en första utvärdering en månad efter införandet visade det sig att bara 80 personer hade gjort ett val.

– Vi kan inte säga att det är vare sig bra eller dåligt. Undersökningar visar att de som får hemtjänst för första gången väljer. Det kan upplevas som svårare att byta när man har en pågående hemtjänst, och man kan ju också vara nöjd, säger Charlotte Nyberg, planeringsledare på Stadsledningskontoret.

Göteborg

Oppositionens förslag

Hon berättar att man från kommunens sida tittar på Norrköping för en jämförelse.

– Där infördes LOV i hemtjänsten i november, och cirka en procent av de berörda invånarna gjorde ett val inledningsvis. I Göteborg var procentsiffran 0,9 procent.

 I Göteborg drevs valfrihet i hemtjänsten igenom av oppositionen, mot den styrande minoritetens vilja. Oppositionsrådet Jonas Ransgård (M) säger sig inte vara förvånad över att bara 80 personer gjort ett val.

– Det tar ett tag innan det sätter sig. Men valfriheten är också viktig även för dem som inte använder den. Att man kan göra ett val innebär gör att den kommunala hemtjänsten måste bry sig om vad brukarna tycker, säger han.

”Kommunala hemtjänsten konkurrenskraftig”

Daniel Bernmar (V), kommunalråd för Vänsterpartiet, tolkar situationen annorlunda. 

– Jag tänker först och främst att den kommunala hemtjänsten visat sig vara konkurrenskraftig. Det är glädjande, säger han.

Den 3 april kommer de privata aktörer som godkänts starta upp sina verksamheter i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborg

Mer i ämnet