Med hjälp av odlade svampar, samtliga ätbara faktiskt, och restprodukter som företag skickar in så ska nya material och produkter utvinnas. Det kan handla om svampprotein som smakar som kött och därmed är mer klimatvänligt. Eller foder till djur och fiskar. Även etanol kan utvinnas genom metoden.
– Konceptet är unikt i att vi kan utnyttja våra restprodukter som annars hade blivit avfall, säger Mohammad Taherzadeh, projektledare och professor i bioprocessteknik vid Högskolan i Borås.
Färgglada svampar
Restprodukterna kommer bland annat från bagerier, glassfabriker och ölbryggerier. Genom att låta svamp växa på restprodukterna får forskarna fram en svampbiomassa. Av den kan sedan flera olika produkter tillverkas. Mycket handlar om ersättning för kött men forskarna kan också få fram naturligt pigment som kan användas som färgämne till livsmedel.
– Till exempel finns det en särskild process som gör att man av färgglada svampar kan få fram ett naturligt pigment som kan göra gulan i ägget gulare, där man idag måste ge ett färgämne till kycklingen, säger Mohammad Taherzadeh.
Kan bli bristvaror
I september i år inleddes forskningsprojektet på Borås högskola i samarbete med Chalmers Tekniska Högskola och 18 regionala företag, och det ska hålla på i tre år. På sikt vill forskarna bygga upp ett svampcentrum i Borås som kan jobba nationellt.
– Vi tar det ett steg längre, istället för exempelvis biogas så kan man tillverka olika material som kan vara bra för samhället. Mycket förväntas också bli bristvaror i framtiden, Mohammad Taherzadeh.