Linnéa Skaug lider av svår allergi och blir sjuk av skolmiljön. Foto: SVT

Svårt allergiska Linnéa missar första klass

Uppdaterad
Publicerad

Sjuåriga Linnéa Skaug har inte gått en enda dag i första klass. Hon har svår allergi och blir sjuk av skolmiljön. Skolan har dragit tillbaka flera allergianpassningar för Linnéa och familjen håller henne därför hemma.

– Det värsta är att se sorgen i hennes ögon och förklara för henne att hon inte kan börja ettan, ännu, säger mamma Maja Skaug.

Linnéa Skaug springer upp för trappan i familjens villa i Torslanda. Ivrig att visa vad hon har på sitt rum. Ett stort terrarium med gröna växter står på en byrå. Det är ödlan Gecki, Linneás husdjur som bor där.

– Jag hittar honom inte, han gillar kurragömma, säger hon.

Svår form av allergi

Linnéa lider av en svår form av allergi mot pälsdjur och ägg. Vid en badsemester i Danmark behövde hon akutvård då hon av misstag fick i sig en bit kaka som innehöll ägg.

När det gäller pälsdjur så räcker det att hon träffar andra barn som har djur hemma för att hon, enligt familjen, ska reagera och få astmabesvär.

– Hon kan ligga och hosta en hel natt efter att ha träffat kompisar som har pälsdjur och pågår det länge så blir den en inflammation i luftvägarna. Då blir hon sjuk och måste vara hemma, berättar mamma Maja Skaug.

– Inget barn ska behöva bli sjuk av att gå till skolan.

Familjen har kämpat i flera år för att skolan ska allergianpassas efter Linnéas behov. Någon förskoleplats lyckades kommunen aldrig ordna, något som SVT Nyheter Väst då berättade om. I stället fick mamma Maja anställas som dagbarnvårdare och själv ta hand om Linnéa och flera andra barn.

Men när Linnéa skulle börja förskoleklass så ändrade kommunen sig plötsligt och gick familjen tillmötes.

Skolköket blev äggfritt. Linnéa fick även en egen resursperson som skulle vara behjälplig vid medicinering. Dessutom ordnade skolan så att klassen Linnéa skulle gå i bestod av barn som inte hade några husdjur hemma.

– Det blev en enorm skillnad för Linnéa. Hon var så glad över att kunna gå i skolan, säger mamma Maja.

Erbjuds inte någon resursperson

Men lyckan blev kortvarig. När Linnéa i höstas skulle börja första klass, så meddelade skolan att anpassningarna skulle tas bort.

– Det kanske var så att vi tog i för mycket i förskoleklass, säger Peter Johansson sektorschef för utbildning på Västra Hisingen.

Några dagar före skolstart skickade rektorn ut information om att man återigen skulle börja servera ägg i skolmatsalen. Men det är något som skolan nu har backat på.

– Vi fick se ett nytt läkarintyg från familjen och köket är nu äggfritt, förklarar skolchef Peter Johansson på Västra Hisingen.

Däremot kan skolan inte längre erbjuda någon resurs för Linnéa och klassen hon är tänkt att tillhöra är inte pälsdjursfri.

– Vi kan inte tvinga elever att byta klass bara för att de skaffar husdjur. Det skulle drabba de andra eleverna för hårt, säger Peter Johansson.

Skolan menar att de följer de läkarintyg som familjen lämnat in.

– Där står det att läkaren rekommenderar att Linnea fortsätter i en pälsdjursfri klass. Hade det stått att det var ett krav vore det en helt annan sak, säger han.

Anmälde skolan

Familjen Skaug har anmält skolan och frågan om allergianpassningar utreds just av Skolinspektionen och Diskrimineringsombudsmannen.

I väntan på att utredningarna ska vara klara har familjen bett om att Linneá ska få hemundervisning. Men den ansökan avslog stadsdelsnämnden för Västra Hisingen vid sitt senaste sammanträde.

För Linneá går det inte en dag utan att hon längtar tillbaka till skolan.

– Det är tråkigt att vara hemma. Flera av min klasskompisar säger att de saknar mig, säger Linnéa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.