Sara Ibrahim imiterar en elefant. Foto: SVT

Svårt att locka hela staden

Publicerad

Kulturskolan i Uddevalla flyttar ut – för att fler ska söka in. Problemet är att få med barn från alla stadsdelar i verksamheten.

– Nu hänger det ju lite på mig och mina kollegor, säger läraren Niclas Geidvik.

Att få med barn från Uddevallas alla stadsdelar har blivit en utmaning för Kulturskolan i Uddevalla. Tanken har varit att jobba efter det gamla konceptet, att de som är intresserade hittar dit.

– Det har vi ju tänkt i några år att så borde det vara. Men det är svårt, det finns många olika aktiviteter särskilt för barn, säger Niclas Geidvik, som undervisar i trumpet och trombon.

Lösningen man nu testar är att istället söka upp barnen i anslutning till deras skolor i vad man kallar ”Kulturverkstan”.

”Luften tar slut”

När SVT Nyheter Väst besöker Dalabergs fritidsgård är det precis dags för den andra gruppen i eftermiddagens omgång av ”Kom och blås”. Trumpeterna är framme och tre toner repeteras.

– Vi har ett C, D och ett E. Vad kan vi göra med dem? frågar Niclas Geidvik.

Svaret ”Spanien” kommer blixtsnabbt. Barnen har spelat ihop varje måndag de senaste månaderna.

– Det är ganska roligt med trumpet, men man blir yr i huvudet. Det känns som att luften tar slut, säger Isabella Arkekrans.

Vill nå fler

Det här är tredje terminen med ”Kulturverkstan”, förhoppningsvis blir det en fjärde till hösten när man ska göra samma koncept i de östra stadsdelarna Äsperöd och Tureborg. Hittills har inte riktigt så många elever som man önskat fortsatt in i Kulturskolans ordinarie verksamhet. Men man fortsätter att tro på konceptet.

– Nu hänger det ju lite på mig och mina lärarkollegor. Men vi försöker att göra det så spännande, intressant och nyttigt för dem att de känner att: Det här vill vi hålla på med, säger Niclas Geidvik.

Drömmen: Kunna fler toner

Sara Ibrahim blev övertygad av sin pappa att trumpet kunde vara ett instrument för henne. Hon tror att hon kommer fortsätta, det vore roligt att lära sig fler toner så att hon kan spela längre låtar.

Dessutom tror hon att allt skulle bli lite bättre om fler spelade instrument.

– Det skulle bli lite roligare, och världen skulle ha mer musik i sig. Det tycker jag är bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.