Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till folkparken i Bengtsfors och hör Silvia Eliasson berätta om sina minnen och de ekonomiska svårigheterna. Foto: SVT

Krisläge för klassiska folkparken Valhall i Bengtsfors – ber om pengar

Uppdaterad
Publicerad

Folkparken Valhall i Bengtsfors är en av alla folkparker som har det tufft ekonomiskt efter pandemin. I maj gick föreningen ut och bad privatpersoner skänka pengar – vilket räckte till den senaste elräkningen.

– Vi hankar oss fram månad för månad, säger Silvia Eliasson som sitter i parkens styrelse.

Det har varit två tuffa år för Folkparken Valhall. Under pandemin har de inte kunnat ordna evenemang och eftersom det funnits restriktioner för att samlas många i grupp har de inte heller kunnat hyra ut sina lokaler. Dessutom behöver parken renoveras för att större evenemang återigen ska kunna anordnas.

– Pengarna har runnit ut men de har inte kommit in, säger Silvia Eliasson och berättar att det i dagsläget finns omkring 2 500 kronor på kontot.

Men det finns ändå hopp och vilja att vända på situationen och återigen göra den anrika parken till en festplats. Det finns också förhoppningar om att kunna ordna familjedagar med aktiviteter för barn.

– Vi får försöka att jobba oss uppåt i liten skala och se om vi klarar av det här. Förhoppningsvis gör vi det.

I videon kan du följa med till parken och se Silivia Eliasson berätta om sina minnen därifrån.

”Bygden skulle dö ut”

Men förr var tiderna annorlunda i parken. Här har artister som Paul Anka, Jerry Williams, Magnus Uggla och Lill-Babs spelat. Då lockade den folk från hela Västsverige berättar Silvia Eliasson.

– Folkparken Valhall var väldigt stor förr. Det är många som känner till den.

Hur skulle det påverka samhället om den behövde läggas ner?

– Jag tror att bygden i stort sett skulle dö ut för det finns inget annat här att göra.

Om sju år fyller parken 100 år och då hoppas Silvia Eliasson att den finns kvar.

– Då ska det vara liv och rörelse. Det året ska parken få leva upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.