Svårt få läkare att omskära pojkar

Uppdaterad
Publicerad

I den svenska läkarkåren är motståndet i stort sett kompakt mot omskärelse av pojkar. Ett ingrepp som kritikerna menar är en belastning för en redan hårt pressad sjukvård och som är etiskt omoraliskt och oåterkalleligt.

Gunnar Göthberg, som är barnläkare och kirurg, är en av kritikerna.

– Det går absolut inte att rätta till sedan. Och det här gör man alltså på barn, på pojkar som inte får tala för sin sak. Utan blir tvingade till detta som är en form av stympande ingrepp ? man tar bort en kroppsdel som man aldrig kan återställa, säger Gunnar Göthberg.

Han har träffat vuxna män, både judar och muslimer, som är oerhört störda och ledsna över att de har blivit omskurna. Både muslimer och judar. Gunnar Göthberg ser också en annan aspekt av detta.

– I Sverige är det enligt lag förbjudet med kvinnlig omskärelse. Och då ser man framför sig något groteskt ingrepp där man skär bort klitoris och syr ihop blygdläppar.

Det finns en fjärde variant som är oerhört lindrig och mer symbolisk, berättar Gunnar Göthberg.

¬- Man lägger ett litet snitt i klitoris förhud. så det blöder några droppar. Det är också förbjudet i svensk lag. Så här har vi ingen jämlikhet mellan pojke och flicka. Vi får ta bort en kroppsdel på en pojke utan medicinska skäl men vi får inte göra detta på flickor och det tycker jag i grunden är väldigt fel.

Martin Grill

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.